Geluk zit toch in de genen

Getty Images

Regelmatig blijkt uit onderzoek dat Nederlanders, jong en oud, gelukkig zijn en zich gelukkig voelen. Een Britse onderzoeker denkt ontdekt te hebben waarom. Eerder onderzoek wees uit van niet, maar volgens deze onderzoeker spelen genen wel degelijk een belangrijke rol. Zo zouden Nederlanders een langere variant van een bepaald gen te hebben dat ervoor zorgt dat ons gelukkig maakt.

Professor en onderzoeker Andrew Oswald van Warwick University ontdekte dat Britten een korte variant hebben van een bepaald gen. Dit gen reguleert de aanmaak van serotonine in de hersenen. Serotonine is een hormoon dat onder meer van invloed is op stemming van mensen. De Britten hebben dus een korte variant van het gen en Nederlanders een langere variant.

Oswald onderzoekt al jaren wat mensen gelukkig maakt en vroeg zich af waarom Britten en Amerikanen vaak knorrig en chagrijnig zijn, ondanks hun welvaart. Het gen is volgens Oswald niet de enige factor, maar wel de belangrijkste.

Mensen met een korter gen zijn veel minder vrolijk en gelukkig dan iemand met een langere variant van het gen. Fransen blijken een nog korter gen te hebben dan Britten. Naast de Nederlanders hebben ook Denen een langere variant van het gen.
 

Auteur 
Bron 
  • The Independent