Britse wetenschappers hebben een chemische stof ontdekt waarmee mogelijk in de toekomst medicijnen ontwikkelt kunnen worden tegen hersenaandoeningen als Parkinson en Alzheimer.
De wetenschappers spreken van een keerpunt in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer. Het is ze namelijk voor het eerst gelukt om bij muizen het afsterven van hersencellen te vertragen. De studie biedt ook aanknopingspunten voor geneesmiddelen voor andere hersenaandoeningen, zoals bijvoorbeeld Huntington en Parkinson.
Keerpunt
Het onderzoek is nog in een vroeg stadium, maar wordt beschreven als het eerste echte bewijs dat het mogelijk is om een medicijn te ontwikkelen dat het afsterven van hersencellen doet stoppen. Professor Roger Morris, van het King's College in Londen: 'Deze bevinding zal als een keerpunt in de geschiedenis worden gezien in de zoektocht naar medicijnen tegen Alzheimer.'
De therapie moet nog getest worden bij mensen. De ontwikkeling van de medicijnen zal waarschijnlijk nog jaren duren. Maar volgens de wetenschappers zal deze ontdekking uiteindelijk leiden tot de eerste effectieve behandeling om ziektes zoals Alzheimer onder controle te krijgen en zelfs te voorkomen.
Nadeel van het huidige middel is dat het nog veel bijwerkingen kent. De muizen verloren veel gewicht en ze kregen een milde vorm van diabetes.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad Science Translational Medicine.
- BBC