Alcoholgebruik pubers beschadigt geheugen

Getty Images

Alcoholgebruik in de puberteit kan permanente schade toebrengen aan hersenprocessen, met name het ruimtelijk geheugen. Jelta Wouda heeft dit voor het eerst bewezen bij proefdieren in  zijn promotieonderzoek, dat hij verdedigt aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Wouda bestudeerde veranderingen in het gedrag van volwassen ratten die tijdens de puberteit waren blootgesteld aan alcohol. Deze volwassenen dronken meer alcohol; daarnaast viel vooral op dat hun ruimtelijk geheugen sterk achterbleef bij dat van de controlegroep die geen alcohol kreeg. Deze veranderingen traden niet op bij dieren die na de puberteit alcohol kregen. De puberteit blijkt een unieke ontwikkelingsfase waarin alcohol specifieke schade kan toebrengen.

​Kwetsbaar
Deze resultaten passen binnen het voortschrijdende inzicht dat adolescenten kwetsbaarder zijn voor alcohol dan volwassenen. Ze bieden een basis voor verdere studies naar de mechanismen die ten grondslag liggen aan de cognitieve achteruitgang die wordt veroorzaakt door alcoholgebruik door jongeren. Uiteindelijk zal dit de basis vormen voor de ontwikkeling van nieuwe therapeutische benaderingen.

Nieuw medicijn
Wouda onderzocht daarnaast ook nieuwe medicijnen tegen alcoholisme. Zo heeft hij aangetoond dat het nieuwe antirookmedicijn varenicline ook zeer effectief is in diermodellen voor alcoholverslaving, waar het de consumptie van alcohol en de terugval in de alcoholverslaving vermindert.

Bron 
  • Vrije Universiteit Amsterdam