Zorg voor goede luchtvochtigheid
Eczeem is een huidaandoening die mede onder invloed van warmte of kou meer of minder heftig kan optreden. Hoe zit dat eigenlijk met kou?
Met eczeem bedoelen we constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem of (bij baby’s) dauwworm genoemd. Constitutioneel eczeem kan zich op elke leeftijd voordoen. De aandoening uit zich in huidblaasjes, schilfers, roodheid, zwelling, bultjes, kloofjes en/of korstjes. Eczeem kan enorm jeuken, maar juist door te krabben verergeren de problemen. Verder is er sprake van een zeer droge huid.
Atopisch syndroom
Eczeem maakt samen met astma, hooikoorts en (voedsel)allergie deel uit van het atopisch syndroom. Atopie is de familiaire aanleg om antistoffen te maken tegen stoffen in de lucht, zoals stuifmeel of huidschilfers van dieren. In principe is constitutioneel eczeem een chronische aandoening. Perioden van heftig eczeem wisselen zich eigenlijk altijd af door perioden waarin de huid rustig is.
Kou en eczeem
Zodra het kouder wordt, gaat de centrale verwarming aan, en soms knappert er ’s avonds nog een gezellig haardvuurtje ook. Heel comfortabel, maar niet voor iemand met constitutioneel eczeem. De luchtvochtigheid binnenshuis gaat namelijk naar beneden, waardoor de huid nog verder uitdroogt. En hoe droger de huid, hoe geïrriteerder de huid en hoe groter de kans op eczeem. De volgende tips kunnen helpen:
- Kies voor stoffen die goed zweet opnemen en niet gaan kriebelen – katoen en ook zijde geven weinig problemen, wol kriebelt te veel en de meeste synthetische stoffen 'zweten' snel. Draag je in de winter graag wol, draag er dan een katoenen laag onder;
- Zet de verwarming niet te hoog;
- De lucht in huis moet voldoende vochtig blijven. Daar zijn verschillende manieren voor:
- Haal planten als de papyrusplant en de parapluplant in huis. Deze planten staan graag met de voeten in het water en zorgen voor een toename van de luchtvochtigheid in huis;
- Je kunt bakjes water neerzetten of radiatorbakjes (ook wel waterverdampers of luchtbevochtigers genoemd) aan de verwarming hangen om de luchtvochtigheid te verbeteren; - Zorg voor voldoende ventilatie in huis. Dat is niet alleen goed voor het binnenklimaat, je voorkomt er ook schimmelvorming mee. Schimmels in huis zijn ongezond en kunnen bovendien eczeemklachten verergeren;
- Als het droog en vriezend weer is, droogt je huid sneller uit. Vet daarom je gezicht, je lippen en je handen goed in voor je op pad gaat.
Eczeem en wintersport
- Heb je last van eczeem, dan is de zorg voor je huid extra belangrijk als je op wintersport gaat. Ten eerste is in de bergen de zon veel sterker, waardoor je huid sneller verbrandt, sneller uitdroogt en dus ook sneller geïrriteerd raakt. Kies daarom voor een zonnebrandcrème met een extra hoge beschermingsfactor en bescherm je lippen met een stick met een hoge beschermingsfactor.
- Tijdens het skiën of snowboarden ga je transpireren, waardoor je huid ook weer sneller gaat jeuken. Draag daarom altijd zacht katoenen thermo-ondergoed, want daarmee is de kans op irritatie het kleinst.
- Ga zo snel mogelijk na het skiën of snowboarden lauw douchen, zodat zweet niet de kans krijgt je huid verder te irriteren. Blijf niet langer dan vijf minuten onder de douche staan – water droogt de huid uit. Gebruik geen douchegel of zeep, maar kies voor een olie (en spoel de douche daarna goed uit om uitglijden te voorkomen).
- Verzorg je huid met een vette crème of zalf en vergeet daarbij ook je lippen niet.
- UMCG
- Huidhuis