Een borreltje tegen kanker?

Negatief verband tussen alcohol en kanker

Getty Images

Een drankje op zijn tijd is voor bijna iedereen de gewoonste zaak van de wereld. Een slaapmutsje, tijdens het uitgaan of bij het eten. Het geeft een opwekkend of juist een ontspannen gevoel. Lekker, maar niet heel gezond. Alcohol is onder andere kankerverwekkend. Dus drink niet te veel.

Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat alcohol het risico verhoogt op kanker in de slokdarm, mond, keel, strottenhoofd, borst en darm (deze laatste bij mannen). Daarnaast verhoogt alcohol waarschijnlijk de kans op darm- en leverkanker bij vrouwen. Vooral in combinatie met roken verhoogt alcohol de kans op slokdarm-, mond- en keelkanker.

Kankerverwekkend

Wetenschappers doen nog steeds onderzoek naar het exacte verband tussen alcohol en het onstaan van kanker. Een van de theorieën is, dat als ons lichaam alcohol afbreekt, ons DNA daarbij beschadigd raakt. Alcohol kan daarnaast kankerverwekkende stoffen produceren en het niveau van sommige hormonen, zoals oestrogeen, laten stijgen. Door al deze factoren kan het risico op kanker toenemen. Door overmatig alcoholgebruik kan het risico op het krijgen van kanker vijftig keer toenemen.

Alcoholgebruik

Toch wordt alcoholgebruik niet in zijn geheel afgeraden vanwege het positieve effect op een aantal aandoeningen. Licht tot matig alcoholgebruik kan het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 juist verminderen. Daarom geldt het advies om het gemiddelde aantal glazen alcohol per dag te beperken tot twee voor mannen en een voor vrouwen. Over het algemeen is het 250 milliliter bier met een normaal alcoholpercentage (5 procent) , 125 milliliter wijn (12-13 procent) of 25 milliliter sterke drank (40 procent).

Daarnaast geldt voor zowel mannen als vrouwen om tenminste twee dagen per week geen alcohol te drinken. Drink als man per gelegenheid nooit meer dan vijf glazen en als vrouw niet meer dan drie. 

Overgewicht

Alcohol heeft ook indirect invloed op het ontstaan van kanker. Met 7 calorieën per gram is alcohol namelijk zeer calorierijk. Het bevat verder nauwelijks voedingsstoffen en het zijn dus eigenlijk 'lege calorieën'. Een normaal biertje bevat namelijk 250 calorieën, een klein glas wijn 85 en een glas whisky 50.

Het verkrijgen en behouden van een gezond gewicht is een van de belangrijkste manier om de kans op kanker te verlagen. Een teveel aan lichaamsvet verandert namelijk de hormoonbalans in het lichaam en vetcellen produceren hormonen en proteïnes die het risico op kanker kunnen verhogen. Daarbij is vet opgeslagen rond de taille extra schadelijk. Het stimuleert het lichaam meer groeihormonen te produceren. Een hoge concentratie van deze hormonen kan het risico op kanker verhogen.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • KWF Kankerbestrijding
  • Wereld Kanker Onderzoek Fonds