Preventief bloedonderzoek
Omdat ik al een tijd duizelig ben, wil ik mijn bloed graag laten checken. Misschien heb ik wel, net als eerder, bloedarmoede? Via de website www.testjegezondheid.nl blijk je verschillende bloedtesten te kunnen aanvragen, dus ik hoef helemaal niet naar de huisarts. Ik kies voor de test Check-U Compleet.
De Check-U Compleet test vergelijkt mijn bloed op 12 punten met de daarvoor geldende referenties: cholesterol (HDL en LDL), triglyceride, kreatinine, ALAT, natrium, kalium, glucose, BSE, TSH, HB, hematocriet en MCV.
Supersnel
Ik vraag de test aan via internet. Dit gaat makkelijk en snel. Ik kan zelf kiezen in welk ziekenhuis ik bloed wil laten prikken. Via e-mail krijg ik binnen een minuut een bevestiging.
De volgende dag heb ik de formulieren al in huis. Nadat ik het verschuldigde bedrag (79 euro) voor de test heb overgemaakt, ga ik meteen langs het ziekenhuis voor de bloedafname. 24 uur later is de uitslag van de test bekend.
Zeker als je bijvoorbeeld een HIV-test laat doen, is het erg fijn dat het allemaal zo snel gaat. Je hoeft niet langer dan nodig in onzekerheid te zitten. Bij de huisarts duurt het namelijk vaak een week voordat je de uitslag krijgt.
Verkeerde waardes
Maar de snelheid heeft ook een nadeel, zo ondervond ik aan den lijve: er kunnen verkeerde waardes worden doorgegeven!
24 uur na het bloedprikken check ik de uitslag op www.testjegezondheid.nl. Mijn glucosewaarde nuchter is 10.2 mmol/l. Het lijkt er dus op dat ik diabetes heb...
Gelukkig krijg ik 5 minuten later het volgende mailtje: "Wij hebben van het Meander Laboratorium de melding gehad dat er een storing is geweest in de apparatuur van de glucosebepaling. U kunt de uitslag van Glucose in uw Check-U Compleet negeren; deze is opnieuw bepaald en zal vanaf 10.45 uur opnieuw worden afgegeven. Onze excuses voor het ongemak." De nieuwe waarde is 4.6 mmol/l en dus prima in orde. Pfff, dat was toch even schrikken.
De heer Vloon van Check-U wil nog even extra benadrukken dat www.testjegezondheid.nl juist daarom gekozen heeft voor de kwaliteit van samenwerking met Nederlandse ziekenhuizen. "Zo'n foute uitslag komt zelden voor, maar wordt altijd binnen enkele uren gecorrigeerd. De apparatuur wordt steeds dubbel geijkt. Een foute uitslag komt dus uiteindelijk nooit voor."
Bloedarmoede
Check-U adviseert trouwens om áls er een afwijking geconstateerd wordt, contact op te nemen met je huisarts en de testresultaten te overleggen. En als je een HIV-test of hepatitis C test hebt gedaan, dan kun je enkel telefonisch de uitslag opvragen. Dit vind ik een goede zaak.
Uit mijn bloedtest komt naar voren dat de hemoglobine (HB) en MCV waardes aan de lage kant zijn. Een te lage MCV waarde kan duiden op bloedarmoede ten gevolge van ijzergebrek. En aangezien mijn HB (ijzer is de belangrijkste bouwsteen van hemoglobine) ook aan de lage kant is, klopt dat dus.
Voor mij is het duidelijk dat de duizeligheid door de bloedarmoede komt. Ik heb dit al vaker gehad. De oplossing is simpel: een ijzerhoudend drankje. Nadat ik dit een paar dagen heb gebruikt, voel ik me al een stuk beter.
Kosten en vergoeding
Kun je de rekening van Check-U indienen bij je zorgverzekeraar? Vloon: "Er zijn enkele verzekeraars die de test in de aanvullende verzekering vergoeden. De huisarts mag in Nederland in principe alleen op medische indicatie mensen laten onderzoeken."
Vloon vervolgt: "Preventief onderzoek wordt niet vergoed door verzekeraars. Men moet er dus om vragen/zeuren. En je bent afhankelijk van wat de huisarts goed voor jou vindt. Bij ons kun je zelf bepalen wat je wilt weten en je hebt de uitslag snel. De kosten zijn niet erg hoog als je bedenkt wat mensen verder aan van alles voor hun gezondheid uitgeven."