Euforisch na narcose

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: euforisch na narcose.

Mijn man (78) is depressief en gebruikt sinds 30 jaar het antidepressivum fluvoxamine. De laatste 15 jaar heeft dit nauwelijks meer effect. Onlangs is hij onder narcose geopereerd. Daarna was hij spraakzaam en opgewekt. Zijn fysiotherapeut dacht dat het kwam door de ketamine in het narcosemiddel, maar volgens de anesthesist is er geen (es)ketamine gegeven tijdens en na de operatie. Helaas was de depressiviteit na drie maanden weer terug. Kunt u het goede gevoel van mijn man verklaren, en zou een behandeling met ketamine een optie zijn?

Allereerst: hebben artsen uw man ooit voorgesteld om een ander antidepressivum uit te proberen? Naast SSRI’s (serotonine heropnameremmers) zoals fluvoxamine bestaan er namelijk ook serotonine en norepinefrine heropnameremmers (SNRI’s), tricyclische antidepressiva en overige niet-tricyclische middelen (bupropion of mirtazapine). Een tweede mogelijkheid: een combinatie van medicijnen. Voeg bijvoorbeeld lithium, mirtazapine of een atypisch antipsychoticum toe. Of een MAO-remmer. Iets wat de laatste jaren ook (weer) erg effectief is gebleken, is shocktherapie.

Van alle medicatie die is toegediend tijdens en na de operatie, waarvan u mij de lijst heeft opgestuurd, is alleen van propofol en dexamethason de bijwerking euforie bekend. Deze ‘stofjes’ zijn niet verwant aan ketamine. Bovendien houdt het gelukzalige effect door snelle uitscheiding via de nieren slechts enkele uren aan. Maar (es)ketamine in de vorm van een neusspray zou zeker een optie kunnen zijn bij therapieresistente depressie. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat MDMA en psilocybine (paddo’s) effectief zijn bij de behandeling van een depressie. Dit wordt nader onderzocht.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond augustus 2022. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond