Blue Monday: bestaat deze dag echt?

De meest deprimerende dag van het jaar

vrouw-blue-monday-gn-gv
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: bestaat Blue Monday echt?

Blue Monday is - volgens de Engelse psycholoog Cliff Arnall en bedenker van deze term - de meest deprimerende dag van het jaar. Arnall heeft hier in 2005 een formule voor bedacht. Volgens de formule van Arnall voelen mensen zich op de derde maandag in januari het treurigst. De goede voornemens zijn namelijk inmiddels mislukt, door de feestdagen zijn we blut en de vakanties lijken nog ver weg. Daar komt bij dat de maandag sowieso niet de meest favoriete dag is van mensen en de dagen nog donker zijn. Er zit dus wel een logica achter, maar het lijkt er niet op dat er voor deze dag een wetenschappelijke onderbouwing is en dus echt bestaat. 

De formule 

Volgens de Britse Mental Health Foundation bestaat de formule van de Engelse psycholoog uit maten die voor het weer staan, voor de schulden, voor het salaris, voor hoelang geleden het kerst was, voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, voor het motivatieniveau en voor het gevoel om actie te ondernemen.

In de loop der jaren is er best wat kritiek gekomen op de formule van Arnall, die destijds werkzaam was aan de Universiteit van Cardiff. Zo melden critici uit de academische wereld dat er geen verklaring is voor de manier waarop de formule is samengesteld en wordt er niet gemeten in de grootheid 'tijd'. Daarnaast werd Arnall ervan beschuldigd dat hij zijn naam 'verkocht' zou hebben aan de formule. Desondanks besteden elk jaar verschillende media weer aandacht aan 'Blue Monday'. 

7 tips om Blue Monday door te komen

Ook al is Blue Monday officieel geen deprimerende dag, kan het alsnog beladen voelen. Met deze tips kom je de dag door: 

  1. Zorg dat je iets leuks hebt om naar uit te kijken.
  2. Haal je geluk uit de kleinere dingen: maak je favoriete gerecht of knuffel je huisdier. 
  3. Ga sporten of bewegen, zodat je weer vrolijker bent en nieuwe energie hebt. 
  4. Blijf werken aan je goede voornemens. Geef niet op! 
  5. Schrijf op waar je dankbaar voor bent. 
  6. Zorg goed voor jezelf: eet gezond en ga op tijd naar bed. 
  7. Doe gewoon alsof het een normale maandag is, dan valt het allemaal wel mee. 

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • Mental Health Foundation