Beperk de snackrisico's
Nu we bijna allemaal verplicht thuiszitten vanwege het coronavirus is het wel erg makkelijk om naar een ongezonde snack te grijpen. En dan zitten de pondjes eraan voordat je er erg in hebt, zeker nu de sportschool dicht is. Zó voorkom je quarantainekilo's.
Blijf thuis. We geven - al dan niet van harte - massaal gehoor aan deze oproep van het RIVM. Dat is ook nodig, want alleen als we ons aan de regels houden, kunnen we het coronavirus onder controle krijgen. Maar binnenblijven heeft voor de meeste mensen gevolgen voor hun conditie én hun lijf. Want die snoeppot van de kinderen is nu wel erg moeilijk te weerstaan. Hoe voorkom je dat je na de coronacrisis kilo's zwaarder bent?
Verveling en minder beweging
Binnenblijven doet wat met je. Of je nu thuiswerkt of thuiszit omdat je tijdelijk niet werken kunt, de verveling slaat toe en met overvolle keukenkasten is het lastig niet de hele tijd aan eten te denken. Ben je met meerdere mensen thuis, dan ben je bovendien geneigd gezellig even koffie of thee te drinken (met koekje!) en beloon je thuislerende kinderen, en jezelf, ook net iets sneller met wat lekkers.
Daar komt bij dat het, zeker als je thuiswerkt, qua beweging nu allemaal net iets minder is. Op kantoor wandel je nog eens naar een collega of de printer en neem je de trap in plaats van de lift, maar thuis zit je als je niet oplet de hele dag achter je bureau. En er is thuis minder sociale controle, dus je kan ongegeneerd het hele pak koekjes naar binnen werken. En dan is de sportschool ook nog eens dicht.
Gebrek aan routine
Snaaien kan het gevolg zijn van het gebrek aan routine dat we nu hebben. Ineens heb je een stuk meer tijd over en de grens tussen werk en privé vervaagt. Zo maken de meeste mensen normaliter 's avonds vast de lunch klaar voor hun volgende werkdag. Omdat je nu de deur niet uitgaat, maak je je lunch nu pas klaar als je trek hebt. En dan is de keuze voor ongezondere dingen snel gemaakt en eet je ook nog eens meer dan je normaal zou doen. Twee tosti's in plaats van eentje of een stapel pannenkoeken met de kids, omdat het pak toch in de kast staat.
Mealpreppen helpt
Voedingsdeskundige Ineke van Oudheusden stelt in Metro dan ook dat mealprepping enorm kan helpen: "Maak bijvoorbeeld je lunch al de avond van tevoren en eet dat dan op hetzelfde moment als waarop je normaal zou lunchen. En maak iedere dag een bakje met gezonde snacks. Als je dat voor je neus hebt liggen en je weet dat het gezond is, dan pak je het ook eerder." Door je lunch van tevoren klaar te maken, wordt het bovendien veel gemakkelijker om gedurende de dag gezonde voedingskeuzes te maken. En het is een mooie manier om de portiegrootte onder controle te houden.
Andere tips die kunnen helpen
- Probeer in je dagritme te blijven en eet - en pauzeer - op dezelfde tijden als je op je werk zou doen.
- Neem ook echt de tijd om te eten. Als je even een half uur tot drie kwartier afstand van je werk neemt, levert dit je nieuwe energie op waardoor je uiteindelijk productiever bent.
- Eet niet achter je computer, ook geen snacks. Je schuift alles onnadenkend naar binnen, in grotere hoeveelheden dan normaal, en proeft niets.
- Je bent nu, door al die veranderingen in je ritme, waarschijnlijk vermoeider dan op 'normale' dagen. Daardoor spelen de hongerhormonen ghreline en leptine eerder op. De leptine in je bloed, dat normaliter zorgt dat je je verzadigd voelt, daalt bij vermoeidheid en je ghrelinelevel, dat zorgt voor je eetlust, stijgt juist. Probeer daarom je energie op peil te houden. Regelmatig pauzes inlassen en niet teveel overwerken helpt daarbij.
- Plan tussen de middag ruimte in voor een wandeling buiten, en sta elk uur minimaal 3 minuten op om even de benen te strekken of wat oefeningen te doen.
- Wees er bewust mee bezig: dat er eten ligt, betekent niet dat het direct op moet.
- Niet aan het werk? Ga dan niet de hele dag series kijken, maar blijf bezig in en rondom je huis.
- Drink veel water en thee. Dat is goed voor je en hoe meer je drinkt, hoe voller je zit en hoe kleiner de verleiding tot snaaien is.
- Bewaar gezellig borrelen voor het weekend.
- Dat je niet naar de sportschool kunt, wil niet zeggen dat je geen oefeningen kunt doen. Op het Youtubekanaal van Gezondheidsnet vind je allemaal oefeningen van Maureen du Toit die je slechts 60 seconden kosten.
Snacken mag
Bedenk verder: snacken mag, snaaien niet. Door regelmatig een gezonde snack te nemen, houd je je bloedsuiker op peil. Dit zorgt dat je minder taalt naar ongezonde dingen én is goed voor je concentratie.
Gezonde snacks
- Handje ongebrande en ongezouten noten
- Snoeptomaatjes en komkommers vullen en bevatten weinig calorieën
- Volkoren cracker met gezond beleg zoals hummus
- Gekookt ei
- Vers fruit
- Gedroogd fruit
- Bakje yoghurt of kwark
Hier vind je nog meer gezonde snack-inspiratie!
- Metro