Zo reinig je je herbruikbare mondkapje

4 manieren om je mondkapje te desinfecteren

herbruikbaar-mondkapje-reinigen
Getty Images

Sinds de corona-uitbraak gebruiken veel mensen nu het liefst een katoenen, niet-medisch mondkapje dat je kunt hergebruiken. Goed voor het milieu én veilig, mits je hem na ieder gebruik goed desinfecteert zodat virussen geen kans krijgen om zich te verspreiden. Er zijn vier verantwoorde manieren om dat te doen.

1. Was op 60 graden

Je kunt een mondkapje van textiel het beste na ieder gebruik wassen op 60 graden met de wasmachine en op een volledig wasprogramma. Het advies is om alleen met wasmiddel te wassen en geen wasverzachter toe te voegen. Slechts één of enkele kapjes wassen op zo'n hoge temperatuur is alleen weer niet zo milieuvriendelijk.

2. Maak een (kokend)heet handwasje

Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wage­ningen Universiteit, adviseert in Trouw om - als je een machinewas niet ziet zitten - je kapje in een goed heet handwasje van kraanwater en zeep te doen. "Het hete water verspreidt zich gemakkelijk door het hele mondkapje. En met een handwas gebruik je minder water en stroom, terwijl het net zo effectief is", aldus Zwietering.

Hoe je weet of je de juiste temperatuur te pakken hebt? Simpel: als het water zo warm is dat je er niet met je vingers in kunt, is het heet genoeg om het virus onschadelijk te maken. Dat zal ongeveer 60 graden zijn. Kokend water, zelfs zonder zeep, kan volgens de hoogleraar ook, maar dan kan de stof van het mondkapje wel krimpen. Haal je kapje er niet meteen weer uit, maar laat hem even een paar minuten weken.

3. Gebruik een kledingstomer of stoomstrijkijzer

Heb je weinig tijd? Dan is er nog een eenvoudigere methode. Als je een kledingstomer of stoomstrijkijzer in huis hebt, dan kun je deze even een halve minuut op je kapje zetten. Je doodt daarmee ook de bacteriën. Het nadeel is wel dat je kapje niet schoon is. Er zit nog steeds viezigheid op als make-upresten of talg, dus doe dit liever niet te vaak.

4. Laat je mondkapje in de zon liggen

Volgens experts kan het coronavirus niet goed tegen zonlicht. Je kunt je kapje dus bij mooi weer gewoon in de zon laten liggen, met of zonder goede was- of stoombeurt van tevoren.

Het blijkt ook dat uv-C-licht - een sterk type straling van uv-licht - bacteriën en virussen kan bestrijden, maar daarvoor zou je een speciaal desinfectieapparaat moeten hebben. Deze apparaten worden inmiddels al gebruikt in ziekenhuizen, maar zijn dus (nog) niet beschikbaar voor dagelijks gebruik.

Wat kun je beter níet doen?

Naast bovenstaande manieren, zijn er ook andere manieren die mensen gebruiken om hun mondkapje te reinigen. Helaas zijn deze niet zo verantwoord of zelfs totaal niet effectief, waardoor het schadelijk kan zijn. Zo proberen mensen hun kapje te ontdoen van bacteriën en virussen door hem in de magnetron te doen, in te vriezen of te desinfecteren met alcohol (ethanol).

De eerste twee methoden werken sowieso niet of onvoldoende. "Om het virus in de magnetron te deactiveren heb je water en hitte nodig. Warmte is er in de magnetron wel, maar die is droog. Er is geen water aanwezig", zegt Zwietering. Ook invriezen heeft volgens hem niet veel zin. "Dat werkt alleen als je hogere levensvormen onschadelijk wilt maken, zoals parasieten." Een virus 'leeft' niet echt en kan die lage temperaturen wel hebben.

Voor de laatste methode is wel wat te zeggen, maar volgens Zwietering zou je dit dan wel grondig moeten doen. "Je hebt een bad van minstens 70 procent ethanol nodig. Even afnemen met een doekje werkt niet." Je zou dan dus wel erg veel ethanol in huis moeten hebben. Bovendien is boven een badje met ethanoldampen hangen niet heel aangenaam en ook niet goed voor je gezondheid.

Bron 
  • Trouw
  • RTL Nieuws
  • AVROTROS Radar
  • RIVM