Wat is het verschil tussen een bacterie en een virus?

Hoe sterker je weerstand, hoe kleiner de kans op ziek worden

Getty Images

Van kou word je niet verkouden. Het zijn virussen en bacteriën die je ziek kunnen maken. Allebei vervelend, maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee?

Zo word je ziek van een bacterie

Een bacterie is een eencellig micro-organisme. Bacteriën kunnen zich razendsnel verspreiden omdat de cel zichzelf kan delen. Zo springen ze ook makkelijk over van mens op mens. Ieder mens draagt miljoenen bacteriën mee. Het is ook niet zo dat alle bacteriën slecht zijn. In onze darmen zorgen zij er bijvoorbeeld voor dat ons voedsel goed wordt verteerd en de bacteriën op onze huid bieden bescherming en zorgen dat de huid in goede conditie blijft.

Je wordt ziek wanneer een bacterie gaat zitten op een plek waar zij niet thuishoort en daar vervolgens infecties veroorzaakt. Dat kan in een wond of in de bloedbaan, maar ook daarbuiten. De 'poepbacterie' E. coli. Deze bacterie komt voor in de darmen van alle mensen en is daar niet schadelijk. De 'poepbacterie' wordt echter wel schadelijk als deze in voedsel of drinkwater terecht komt. Witte bloedcellen in je lichaam kunnen de bacteriën meestal zelf verdrijven. Als je ziek blijft, kun je langs de huisarts gaan voor een antibioticakuur. 

Zo word je ziek van een virus

Een virus is GEEN organisme en heeft geen eigen cellen. Het komt je lichaam binnen via lichaamssappen zoals speeksel, bloed of urine, en nestelt zich vervolgens in een bestaande lichaamscel. Wanneer dat is gebeurd, heeft het virus de volledige controle over die cel en kan het virus zich vermenigvuldigen.

Virussen maken gebruik van de stofwisseling van het lichaam. Het is heel moeilijk dit soort ziektes te genezen, maar er bestaan wel middelen die de uitbreiding van de ziekte kunnen tegengaan. Bijvoorbeeld de hiv-remmers. Hiv is een van de bekendste virusziektes. Andere voorbeelden zijn geelzucht, de ziekte van Pfeiffer, griep en verkoudheid: met het coronavirus als meest recente fenomeen.

Griep krijg je meestal maar 1 keer, maar verkouden kun je meerdere malen per jaar worden. Je wordt dan elke keer getroffen door een ander, uniek virus. Omdat er zoveel verschillende verkoudheidsvirussen bestaan is het nagenoeg onmogelijk om medicijnen tegen verkoudheid te vinden.

Voor zowel bacteriën als virussen geldt: hoe sterker je weerstand, hoe kleiner de kans dat bacteriën en virussen je daadwerkelijk ziek kunnen maken.

Bekijk ook onderstaande video:

 

Auteur 
Bron 
  • Omroep Max