Nog veel onduidelijkheid
Er overlijden meer mannen dan vrouwen aan coronaziekte COVID-19, zo laten de cijfers van het RIVM zien. Hoe komt dat?
Het virus Sars-Cov-2 discrimineert niet tussen man en vrouw, maar de coronaziekte COVID-19 misschien wel, volgens het medisch vakblad Lancet. Uit metingen in 39 landen blijkt dat vrouwen ongeveer even vaak besmet raakten als mannen. Maar mannen overlijden vaker aan de ziekte door het virus. Ook in Nederland sterven er meer mannen aan de infectieziekte.
Ongezonde leefstijl
Hoe komt dat? Een van de theorieën die de wetenschappers hebben, is dat het komt doordat mannen vaker ongezonde leefgewoonten hebben. Denk aan roken, drinken, ongezonde voeding en te weinig bewegen. Daarvan kun je hoge bloeddruk en overgewicht krijgen. Op hun beurt vergroot dat het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Een groot deel van de longziekten kun je op conto van het roken schrijven. Uit cijfers weten we dat dit de risicofactoren zijn om ernstiger ziek te worden van het coronavirus. Maar wat van al deze factoren is nu echt de oorzaak van de grotere sterfte aan coronaziekte? Dat is nog niet uitgezocht.
Vrouwen zieker, mannen eerder dood
Een andere theorie kijkt verder dan het virus. In het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde spreken artsen van een man-vrouwgezondheid-sterfteparadox die in het algemeen geldt. Vrouwen worden gemiddeld ernstiger ziek, maar mannen sterven eerder, als je ze vergelijkt met dezelfde kalenderleeftijd. Dit is een effect dat artsen zien, los van de corona-epidemie. Hoe dat komt, weten artsen nog niet. Ze denken aan verschillen tussen het mannelijk en vrouwelijk lichaam, zoals verschillen in hormonen, hart- en vaten en een immuunsysteem. Of mannen stellen doktersbezoek gemiddeld langer uit dan vrouwen, dat kan ook meespelen.
Nederlandse mannen slecht af
Echt weten doen we het dus nog niet. Is het verschil sociaal/cultureel, doordat mannen andere leefgewoonten hebben? Of biologisch, door verschillen in de hormonen of vaten? Of een combinatie van beiden? Wetenschappers pleiten voor dubbele cijfers: maak altijd onderscheid naar mannen en vrouwen, bij het plaatsen van nieuwe corona-cijfers. Een Britse organisatie Global health 50/50 maakt zich sterk voor het zoeken naar de oorzaak van de man/vrouw verschillen. In deze tabel zijn de man/vrouw voor de verschillen te zien per land. Opmerkelijk: Nederland staat op nummer 2 van dit lijstje. Hier is het verschil in sterfte tussen mannen en vrouwen dus bijna het grootst. Alleen in de Dominicaanse Republiek is het verschil groter. Ook in Nederland is er dus nog wat uit te zoeken.