Sporten met een mondkapje op: doen of niet?

'Eerder schadelijk dan beschermend'

mondkapje-sporten-gv
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op prangende vragen. Deze keer: kun je beter met een mondkapje op sporten, of juist niet?

Je ziet het steeds vaker om je heen: mensen met mondkapjes in alle soorten en maten. Nu het coronavirus langer onder ons lijkt te blijven, gebruiken veel amateur- en topsporters ze ook ineens tijdens het sporten. Maar is dat wel verstandig?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het antwoord nee. Je kunt beter niet sporten met een mondkapje op, omdat het de ademhaling belemmert en het kapje nat kan worden van het zweet. Met een nat mondmasker wordt het nóg moeilijker om te ademen en kunnen bacteriën sneller groeien. De organisatie adviseert daarom om als belangrijke preventieve maatregel voldoende afstand tot anderen te houden.

Nadelen van het dragen van een mondkapje tijdens het sporten

Er is alleen nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het dragen van stoffen of chirurgische mondmaskers tijdens het sporten. Experts van het British Journal of Sports Medicine hebben wel een aantal nadelen gegeven op basis van hun gezonde verstand en de bestaande kennis. Zo schrijven ze dat de bestaande mondkapjes niet ontworpen zijn om mee te sporten. Ze sluiten niet goed aan, waardoor je anderen nog steeds kunt besmetten. Mocht het masker wel goed aansluiten, dan kun je duizelig en kortademig worden. Sporten is dan minder fijn en je prestaties kunnen verminderen.

'Eerder schadelijk dan beschermend'

In Duitsland wijzen artsen er zelfs op dat mondkapjes bij intensief sporten eerder schadelijk dan beschermend zijn, meldt Trouw. Er kan namelijk hypercapnie optreden: als kooldioxide (CO2) niet goed wordt uitgeademd door de verhoogde luchtweerstand in het masker kan die zich ophopen in het bloed en de pH-waarde laten dalen. Door die verzuring kun je last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid of verminderd bewustzijn.

Inge van Schouwenburg van het Kenniscentrum Sport & Bewegen zegt tegen Trouw: "Als je ze wilt gebruiken, zeg ik: doe het dan goed. Zorg dat ze goed aansluiten rond de mond en neus, gooi ze weg of was ze na gebruik, was je handen goed en laat ze zeker niet rondslingeren. Belangrijk is dat je je ook bij het sporten aan de richtlijnen van het RIVM houdt en die anderhalve meter in acht neemt."

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • Trouw
  • World Health Organization (WHO)
  • EOS Wetenschap