‘Nieuw medicijn tegen coronavirus op komst’

Ideaal voor mensen bij wie vaccinatie niet werkt

Getty Images

De zorg stond onder grote druk tijdens de coronacrisis. Maar gelukkig waren er ook hoopvolle ontwikkelingen voor allerlei patiënten. Naar welke nieuwe behandelingen keken medisch specialisten uit in 2022? Marc Bonten is arts-microbioloog in het UMC Utrecht en beantwoordde deze vraag.

Een geneesmiddel dat het coronavirus direct na besmetting bij de kladden grijpt: zo kun je ensovibep omschrijven, zegt arts-microbioloog Marc Bonten. Het UMC Utrecht test de werking en veiligheid van het nieuwe medicijn nu op proefpersonen. Als alles goed verloopt, komt het in 2022 op de markt.

Ensovibep is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die het risico lopen ernstig ziek te worden, nadat ze besmet zijn geraakt. Dat zijn onder andere 70-plussers en mensen met chronische luchtweg- en longproblemen. “We onderzoeken of zij direct bij de eerste klachten met ensovibep behandeld kunnen worden. Patiënten krijgen het via een infuus toegediend. Dat duurt ongeveer een uur en op die manier hopen we dat verdere verspreiding van het virus in lichaam voorkomen wordt.”

Het middel is mogelijk een uitkomst voor mensen bij wie vaccinatie niet het gewenste effect heeft, doordat zij geen antistoffen tegen het virus aanmaken. In ons land zijn dat enkele honderdduizenden mensen, zegt Bonten. Ook kan ensovibep wellicht ziekenhuisopname voorkomen bij mensen die niet gevaccineerd zijn. De wetenschapper plaatst daar wel een kanttekening bij: “Op dit moment worden geneesmiddelen tegen het coronavirus nog door overheden betaald, maar dat blijft niet altijd zo. Een behandeling met een nieuw medicijn tegen ernstige ziekte door het virus gaat misschien wel tienduizenden euro’s kosten. Het zou natuurlijk raar zijn als mensen vaccinatie weigeren, maar wel zo’n medicijn willen als ze ziek worden.”

Ensovibep is niet het eerste middel dat beschermt tegen ernstige ziekte door het virus. “Regeneron is al beschikbaar”, geeft Bonten als voorbeeld. “Dit is vooral getest bij mensen die al in het ziekenhuis lagen.” Ensovibep wordt alleen getest bij mensen die nét geïnfecteerd zijn. Overigens werkt regeneron ook bij deze groep, heeft een Engels onderzoek inmiddels uitgewezen.

Of de medicijnen ook beschermend werken tegen ziekte door eventuele nieuwe virusvarianten, kan Bonten niet zeggen. “Dat kun je vooraf ook niet onderzoeken, omdat die veranderde virussen er nog niet zijn. We zullen er in de praktijk achter moeten komen.” Hij benadrukt nog maar een keer: “Een vaccin is het allerbeste middel tegen het coronavirus. Je kunt het bovendien in een paar maanden tijd aanpassen, mocht er een nieuwe variant opduiken.”

Dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine januari 2022. Abonnee worden van het blad? Dat doet u in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine