Het immuunsysteem reageert bij iedereen op een omikroninfectie
Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op prangende vragen. Deze keer: hoe lang ben je immuun na corona?
Twee keer corona of nog vaker. Sommige mensen raken steeds opnieuw besmet, zo lijkt het wel. Dat is gek, want je zou verwachten dat je immuunsysteem weerstand opbouwt tegen het virus na besmetting. Hoe zit dat?
De NEJM publiceerde gisteren een klein Oostenrijks onderzoek, met slechts 59 mensen, naar immuniteit in het bloed na een omikroninfectie. Het goede nieuws: vrijwel iedereen bouwde een zekere immuniteit op na omikron, gevaccineerd of niet, eerder besmet of niet. Maar de bescherming was niet zo hoog als tegen de andere varianten alfa, beta en delta door besmetting of vaccinatie. En het doormaken van een omikroninfectie beschermt je niet tegen andere varianten. De omikronvariant is extreem goed in het ontsnappen aan ons immuunsysteem en vaccineren blijft belangrijk, concluderen de onderzoekers.
Booster
Wat al eerder bekend was: mensen die vorig jaar corona hadden (dus de alfa-, beta- of deltavariant) blijken nauwelijks weerstand te hebben tegen de nu rondgaande omikronvarianten. Je kunt dus gewoon nog eens corona krijgen door de omikronvarianten. Normale vaccinatie (een of twee vaccins) beschermt niet of nauwelijks tegen omikron en die neemt ook nog eens snel af. Maar volledige vaccinatie plus een booster biedt wel enige bescherming tegen de omikronvirussen, zo schrijft de NEJM.
Het RIVM had begin februari ook een onderzoek gepubliceerd, maar dan naar een veel groter aantal mensen, namelijk een half miljoen testen van de GGD. Ook hieruit bleek: de bescherming tegen omikronbesmetting is na vaccinatie 33 procent en na infectie door een andere variant 25 procent. Een booster krikt dit op naar 68 procent. Maar bij 70-plussers blijkt dat na 3 maanden alweer af te nemen, vandaar dat zij de oproep krijgen voor een extra booster vaccin.
Twee keer omikron
Kun je ook twee keer corona krijgen? Het RIVM zag begin dit jaar al dat sommige mensen inderdaad opnieuw besmet raken met corona. Het aandeel mensen dat binnen twee maanden tijd opnieuw corona krijgt is bij het opleven van de omikronvariant ongeveer 12 procent. Ten tijde van de deltavariant was dat maar 3 procent.
Kun je na omikron nog eens omikron krijgen? Ja, omdat er grote verschillen bestaan tussen twee van de omikronvarianten. Uit nieuw Deens onderzoek dat nog niet is gecontroleerd door collega wetenschappers, blijkt dat je bijvoorbeeld eerste de ene omikronvariant kunt krijgen (BA.1), en dan de andere (BA.2), al komt dit relatief weinig voor. Bij monsters van 1,8 miljoen geinfecteerde deelnemers werden maar 187 herinfecties gevonden, vaak door deze twee varianten.
RIVM-hoofdepidemioloog Susan van den Hof zei tegen de Volkskrant dat veel mensen die opnieuw corona krijgen, mogelijk een opleving krijgen van de eerste infectie. Het is niet altijd een nieuwe infectie, ook al testte je tussendoor negatief.
Hoe lang ben je beschermd tegen corona?
Allemaal interessante cijfers, maar de hamvraag is nog niet beantwoord. Hoe lang ben je beschermd tegen corona, na een omikroninfectie? Eigenlijk is het antwoord: het is nog niet bekend hoe lang bescherming aanhoudt. Wel weten we dat het immuunsysteem bij vrijwel iedereen reageert op een omikroninfectie. Maar hoe bestendig die opgebouwde weerstand is? Dat is nog niet bekend.
Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.