Zelftesten wordt de norm
Heb je een positieve uitslag van een zelftest? Dan hoef je vanaf vandaag niet meer naar de GGD om je te laten testen met een pcr-test om te controleren of je echt besmet bent met het coronavirus. Maar hoe zit het met zorgpersoneel en kwetsbare mensen? En moet je nog steeds in isolatie gaan bij een positieve zelftest? Dit zijn de nieuwe regels.
De pcr-test wordt vanaf vandaag voor een groot deel van de samenleving vervangen door een zelftest. Je hoeft dus niet meer naar de GGD om de positieve uitslag van je zelftest te bevestigen door een pcr-test. Wel blijft een test bij de GGD mogelijk voor zorgpersoneel en kwetsbare mensen die geen zelftest kunnen uitvoeren. Als je op vakantie naar het buitenland gaat, dan blijft een GGD-test ook nog steeds beschikbaar om een herstelbewijs te krijgen.
De overheid raadt aan om je aan de volgende, algemene adviezen te houden:
- Volg de basisadviezen:
- was je handen
- hoest en nies in je elleboog
- blijf thuis bij klachten en doe een test
- zorg voor voldoende frisse lucht en haal een vaccin, booster- of herhaalprik
- Doe een zelftest bij klachten.
- Blijf thuis na een positieve test.
Isolatie en zelfzorgadvies
Zelftesten wordt dus de norm. Heb je een positieve uitslag van je zelftest? Dan blijft het volgens het ministerie van Volksgezondheid nodig om in isolatie te gaan. De huidige regels rondom isolatie zijn afhankelijk van jouw situatie: of je een positieve testuitslag hebt met of zonder klachten. Je blijft minimaal vijf tot maximaal tien dagen in isolatie. Er komt nog een 'zelfzorgadvies' waarin staat wat je (of iemand uit je omgeving) precies moet doen als je positief test.
De nieuwe regels passen bij de langetermijnstrategie voor corona die het kabinet heeft opgesteld waarin de verantwoordelijkheid meer bij de burgers wordt gelegd.
- RTL Nieuws
- Rijksoverheid