De griepprik in coronatijd. Verstandig of niet?

De griepprik zorgt ervoor dat minder mensen ziek worden

griepprik
Getty Images

Zes miljoen Nederlanders krijgen deze maanden weer een uitnodiging voor de griepprik. Deskundigen verwachten dat meer mensen de prik zullen gaan halen dan andere jaren. Is dat verstandig, of niet?

Is de griepprik onzin?

Het oordeel van de Gezondheidsraad is helder: de griepprik zorgt ervoor dat minder mensen ziek worden, minder in het ziekenhuis terechtkomen en minder overlijden. Geen onzin dus. Maar we weten nog lang niet alles. Niet alle deskundigen zijn overtuigd van het nut van het inenten van zes miljoen Nederlanders. Want is griep wel echt de oorzaak van al die extra doden in de wintermaanden? Deze mensen zijn niet allemaal op het griepvirus getest, dus zeker weten we het niet. Het is gebaseerd op schattingen.

Hoe goed werkt de griepprik?

De prik beschermt niet 100 procent tegen griep, het verkleint het risico met 30-60 procent, afhankelijk van het rondwarende griepvirus en de match met het vaccin van dat jaar. Wel is de samenstelling van de griepprik vorig jaar veranderd, waarmee hij komende tijd waarschijnlijk effectiever is. Hij beschermt nu tegen vier virusstammen in plaats van drie, zoals in de voorgaande jaren.

Ik ben 60-plus en gezond. Is de griepprik dan verstandig?

Dat is inderdaad de vraag. Ook de Gezondheidsraad zelf zet vraagtekens bij het inenten van gezonde 60-plussers. Bij wie is de griepprik effectief en bij wie niet? De kritiek is reden voor een frisse kijk op dit onderwerp. De Gezondheidsraad is daar nu mee bezig. De uitkomst wordt in het tweede kwartaal van 2021 verwacht. Te laat voor dit seizoen dus. Aan de andere kant - de griepprik is een van de veiligste vaccins. Wie minder ziek wordt door de griep, is beter bestand tegen andere infectieziekten, zoals COVID-19.

Helpt de griepprik ook tegen COVID-19?

Nee, de griepprik werkt alleen tegen bepaalde influenzavirussen. Maar wie geen griep krijgt, blijft gezonder en hoeft niet met hoestklachten naar de teststraat. Zo maak je onderscheid tussen verkoudheid, COVID-klachten en griepklachten.

Is de griepprik gratis?

Mensen die 60 jaar of ouder zijn of bepaalde ziekten hebben, zoals bijvoorbeeld de longziekte COPD, krijgen een uitnodiging van de huisarts voor de griepprik. Voor hen is de griepprik gratis. Ben je jonger dan 60 jaar en heb je geen ziekte waarmee je in de risicogroepen valt, dan betaal je de kosten wel zelf. Het gaat om ongeveer 40 euro. Je koopt de prik bij de apotheek en neemt hem mee naar de huisarts.

Zijn er genoeg griepprikken?

Dat is nog de vraag. Al jaren haalde de helft van de zes miljoen genodigden de prik niet, dus de overheid kocht al wat minder in. Dit jaar gaat dat anders, verwacht het RIVM. Veel mensen willen er nu wel een. Het RIVM verwachtte al dat er een run op griepprikken zou komen en heeft een half miljoen extra prikken besteld. Misschien zijn er niet genoeg. De vraag is of dat erg is, want dankzij de coronamaatregelen verkleinen we ook het risico op griep. Geen handen geven, handen vaak wassen, anderhalve meter afstand houden, thuis blijven met verkoudheidsklachten - het helpt allemaal om de kans op besmetting met griep te verkleinen.

Is de griepprik pijnlijk?

Op de plek van de prik kun je last hebben van roodheid, pijn en zwelling. De eerste dagen kun je last hebben van hoofdpijn en spierpijn. Als je allergisch bent voor kippeneiwit is de griepprik niet mogelijk. Bij het bijwerkingencentrum Lareb kun je meer lezen over gemelde bijwerkingen van de griepprik.

Auteur 
Bron 
  • Gezondheidsraad