Beperkte groep krijgt extra coronavaccin

Getty Images

We krijgen niet allemaal een extra coronaprik, zoals in sommige landen nu gebeurt. De extra coronaprik, ook wel boostervaccin genoemd, wordt alleen aanbevolen voor mensen met een ernstige afweerstoornis. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan de minister.

Mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem reageren vaak niet goed op vaccinatie. Denk hierbij aan mensen na een transplantatie die medicijnen slikken tegen afstoting van het orgaan. Ze maken te weinig afweerstoffen aan na volledige vaccinatie, het vaccin werkt bij hen dus niet goed genoeg. Een extra prik krikt de werkzaamheid wat op. Wie wanneer de extra prik krijgt, wordt nu uitgewerkt door het RIVM en de betreffende medisch specialisten. Dit kan nog een lastig punt worden. De schatting van de Gezondheidsraad is dat het om 200.000 mensen gaat, maar eerder is een schatting van 700.000 mensen gemaakt door Jaap van Dissel van het RIVM.

Later misschien wel boostervaccin

Voor nu is het niet nodig dat de hele bevolking een extra vaccin krijgt, aldus de Gezondheidsraad. De vaccins beschermen nog goed genoeg tegen ernstige covid-19, ook nu de deltavariant van het virus rondgaat. Dit kan veranderen. Als de vaccins op den duur minder effectief worden, is een boostervaccin misschien wel nodig voor iedereen. In dat geval zullen de oudste ouderen opnieuw vooraan in de rij staan, verwacht de Gezondheidsraad.

Rijke landen

De wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert rijke landen al langer om af te zien van grootschalige inzet van een boostervaccin. Voor bestrijden van de pandemie is het beter om eerst zoveel mogelijk onbeschermde mensen te vaccineren, voordat rijke landen extra prikken aan de hele bevolking gaan uitdelen. Toch zijn landen als Israel, Hongarije en de Verenigde Staten hiermee bezig. Duitsland, Frankrijk en België willen met name kwetsbare mensen extra gaan vaccineren. Een commissie van The Lancet onderstreepte dit gisteren nog eens - het is beter om geen boostervaccin te geven aan de algemene bevolking. Alleen voor kwetsbare groepen valt het te overwegen, zoals mensen met een verwakt immuunsysteem.

Auteur 
Bron 
  • NOS
  • Gezondheidsraad
  • The Lancet