Wanneer moet je aan de bel trekken?
Sinds de corona-uitbraak zijn saturatiemeters, apparaatjes waarmee je het zuurstofgehalte in je bloed kunt meten, niet aan te slepen. Ben je besmet met het coronavirus, dan kun je namelijk een laag zuurstofgehalte hebben. Sommigen worden dan kortademig of benauwd, terwijl anderen nergens last van hebben. Zeven vragen en antwoorden over het zuurstofgehalte in je bloed.
1. Wat is een goed zuurstofgehalte?
De hoeveelheid zuurstof in het bloed wordt in een percentage aangeduid, ook wel (zuurstof)saturatie genoemd. Het zuurstofpercentage in je bloed zegt iets over het functioneren van de longen. Als je gezond bent, is een saturatiewaarde van 95 tot 100 procent normaal. Bij waarden van 92 tot 94 procent is er sprake van een tekort, ook wel desaturatie genoemd. Dit kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Je kunt last hebben van bijvoorbeeld een corona-infectie, longontsteking of astma-aanval. Je moet dan met spoed contact opnemen met je (huis)arts en eventueel opgenomen worden in het ziekenhuis. Bij een waarde van 90 procent of lager heb je extra zuurstof nodig.
Heb je COPD? Dan gelden hier andere waarden voor. Voor COPD-patiënten is een saturatiewaarde van 88 tot 92 procent normaal.
2. Is er verschil tussen het zuurstofgehalte van jongere en oudere mensen?
Voor zowel jongere als oudere mensen geldt een normale saturatiewaarde van 95 tot 100 procent. Bij gezonde oudere mensen komt alleen een saturatie onder de 95 procent vaker voor dan bij gezonde jongvolwassenen, blijkt uit onderzoek van Huisarts en Wetenschap. Is dit het geval, dan kun je toch het beste voor de zekerheid contact opnemen met je huisarts.
3. Hoe merk je dat je minder zuurstof in je bloed hebt?
Je kunt dan suf, kortademig of benauwd worden. Ook kun je last hebben van onrust en verwardheid. Het lastige is alleen dat in het geval van het coronavirus niet elke coronapatiënt hier iets van merkt. Zo zegt longarts Leon van den Toorn van het Erasmus MC en voorzitter van de longartsenvereniging (NVALT) tegen RTL Nieuws: "Ze hebben zelf niet het gevoel kortademig of benauwd te zijn, terwijl het zuurstofgehalte in hun bloed wel heel laag is. Daarom is het voor die patiënten belangrijk om te weten wat het zuurstofgehalte in hun bloed is. Als dat voor een langere periode te laag is, kan dat wijzen op een ernstiger verloop van de ziekte."
Heb je last van benauwdheid, maar heb je geen laag zuurstofgehalte of andere klachten? Dan kan het ook zijn dat je een paniekaanval hebt of last hebt van hyperventilatie. Neem bij klachten altijd contact op met je huisarts.
4. Hoe kun je je saturatie meten?
Je kunt het zuurstofgehalte in je bloed meten met behulp van een saturatiemeter. Vaak is dit een compacte en draadloze soort knijper die je op een vinger doet. Het apparaatje werkt met ledlampjes die meten hoeveel licht er door je vinger gaat. Daaruit komt de saturatie, uitgedrukt in een percentage.
Er bestaan verschillende soorten saturatiemeters en aanbieders. Ze worden bijvoorbeeld aangeboden via Meet je gezondheid, Viper Medical en Oxigo. Daarnaast zijn er draagbare apparaten die vertellen hoeveel zuurstof in je bloed zit. Bijvoorbeeld die van Fitbit, Huawei of Honor. Deze zijn alleen vaak niet medisch getest.
5. Heeft het zin om de saturatie dagelijks te meten?
Voor mensen met corona, COPD, astma of een andere longaandoening wel. Ook kan het voor sommige sporters en professionele bergwandelaars verstandig zijn om met een saturatiemeter hun zuurstofgehalte in de gaten te houden. "Maar voor mensen zonder onderliggende longproblemen, die geen klachten hebben, is het niet nodig om iedere dag te meten. Dat is echt overdreven", aldus Longarts Van den Toorn.
6. Hoe krijg je meer zuurstof in je bloed?
Als je gezond bent, dan kun je het zuurstofgehalte in je bloed onderhouden door een gezonde leefstijl te hanteren: het eten van gezonde, ijzerrijke voeding, voldoende bewegen (bij voorkeur in de buitenlucht) en te ontspannen. Rook je? Stop of minder om het zuurstofgehalte in het bloed te verbeteren.
7. Wanneer moet je aan de bel trekken?
Heb je last van klachten als benauwdheid, is je saturatie (als gezond persoon) lager dan 94 procent of maak je je zorgen over je gezondheid? Dan is het verstandig om je huisarts te bellen.
Let op: het zelf meten van je saturatie is geen vervanging van een bezoek aan de (huis)arts.
- RTL Nieuws
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Sanquin
- Huisarts en Wetenschap
- Zorg van Nu