'De vaccins werken niet meer'
Sinds de opkomst van de deltavariant in ons land, gaan er veel verhalen rond over de coronavaccins. Zo zouden de vaccins niet goed genoeg meer werken tegen deze variant en denken veel mensen dat ze zich niet meer aan de coronaregels hoeven te houden zodra ze volledig gevaccineerd zijn. Drie misverstanden op een rij.
1. 'De vaccins werken niet tegen de deltavariant'
Door alle berichtgeving in de media rondom de besmettelijkere deltavariant, vraag je je misschien af of de huidige vaccins je nog wel voldoende beschermen tegen deze mutatie van het coronavirus.
Hoewel de deltavariant inderdaad iets makkelijker door de vaccins heen breekt, blijkt uit recent onderzoek dat Pfizer/BioNTech en AstraZeneca nog steeds heel goed werken tegen de deltavariant: bij twee prikken met Pfizer/BioNTech 88 procent en met AstraZeneca 67 procent. Ter vergelijking: tegen de alfavariant - die nog steeds het meest rondgaat in ons land - is dit bij volledige vaccinatie respectievelijk 93 en 73 procent. Er gaan weliswaar een paar procenten van af door de deltavariant, maar je bent nog steeds goed beschermd tegen ziekenhuisopname en overlijden door covid-19. Ook Moderna beschermt goed, al mag er wat beter onderzoek naar gedaan worden, vindt de NEJM.
Over het Janssen-vaccin is wat meer discussie. In een nieuw klein laborariumonderzoek met nog geen dertig deelnemers blijkt dit vaccin duidelijk minder goed te werken tegen de deltavariant. Te klein om al echt iets te zeggen over de 750.000 Nederlanders die deze eenmalige prik hebben gekregen, volgens immunoloog Marjolein van Egmond in de Volkskrant. Maar er is nog steeds sterk bewijs dat het Janssen-vaccin goed beschermt tegen overlijden en ziekenhuisopname. Zie ook misverstand 3.
2. 'Ik ben gevaccineerd, dus ik mag alles weer'
Een ander hardnekkig misverstand is dat veel mensen denken dat ze zich niet meer aan de coronaregels hoeven te houden zodra ze volledig gevaccineerd zijn. Dit is niet verstandig, want ook nadat je twee prikken hebt gehad (of één prik bij Janssen), kun je het virus krijgen én verspreiden. Geen enkel coronavaccin beschermt namelijk 100 procent tegen het coronavirus. Zo meldde het RIVM onlangs dat van alle mensen die positief getest hebben de afgelopen weken, negen procent volledig gevaccineerd is en veertien procent deels gevaccineerd. Het merendeel - 77 procent - was (nog) niet gevaccineerd.
Zolang de deltavariant rondgaat en nog niet iedereen volledig gevaccineerd is, moeten we ons dus voorlopig nog houden aan de coronaregels. De kans om (ernstig) ziek te worden van covid-19 is daarmee een stuk kleiner.
3. 'Janssen en AstraZeneca zijn slechte vaccins'
Toegegeven: de vectorvaccins Janssen en AstraZeneca hebben niet aan populariteit gewonnen. Oorzaken: lagere beschermingspercentages en vaccinstops vanwege zeldzame bijwerkingen. En toch kun je niet zeggen dat het slechte vaccins zijn. Ze beschermen iets minder goed tegen covid-19 dan de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, maar Janssen is nog steeds gemiddeld 66 procent effectief tegen zowel de alfa- als de deltavariant. Volgens de EMA beschermt het zelfs net als de andere vaccins voor 90 procent tegen ziekenhuisopname door covid-19. Wel bestaat de kans dat er een oproep gaat komen voor een tweede prik, want dat maakt het vaccin effectiever. AstraZeneca is, zoals eerder beschreven, met zo'n 67 procent tegen beide varianten ook een goed en betrouwbaar vaccin. Vooral omdat het ook rond de 90 procent beschermt tegen ziekenhuisopname door covid-19.
- RIVM
- NEJM
- NRC