10 vragen over het coronavaccin

Alle 60-plussers krijgen een uitnodiging

Vrouw krijgt coronavaccin toegediend
Getty Images

Vanaf 19 september kan hij binnenkomen: de uitnodigingsbrief voor de herhaalprik van het coronavaccin. Deze brief wordt verstuurd aan alle 60-plussers. Even opletten, want dit vaccin krijg je niet tegelijk met de griepprik. Je moet er een aparte afspraak voor maken. Lees hier 10 praktische vragen over het coronavaccin.

1. Krijg je de coronaprik en de griepprik in een keer?

Nee. De GGD geeft de coronaprik en de huisarts de griepprik. Er zijn helaas dus twee afspraken nodig, je kunt niet beide prikken in een keer halen. Je kunt ze wel vlak na elkaar halen, dat is medisch gezien geen probleem. Het kan ook in combinatie met het pneumokokkenvaccin dat veel mensen krijgen.

2. Krijgt iedereen die een griepprik krijgt, ook automatisch de coronaprik aangeboden?

Nee. De doelgroep van beide vaccins is ongeveer hetzelfde. Maar alleen 60-plussers krijgen een uitnodigingsbrief voor de coronaprik. Word je binnenkort 60 jaar? Dan hangt het af van je geboortedatum. Alleen mensen van 1963 of eerder krijgen de coronaprik aangeboden, mensen van 1964 en later niet.

Mensen van 18 tot 59 jaar die hoger risico lopen, doordat ze een ernstige medische aandoening hebben (bijvoorbeeld een ernstige afweerstoornis), moeten zelf een afspraak maken voor de coronaprik met de GGD via de website www.planjeprik.nl (let op, hiervoor heeft u wel DigiD nodig) of via telefoonnummer 0800- 7070.

3. Waarom is de coronaprik niet voor iedereen nodig?

Het vaccin wordt alleen geadviseerd voor mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona. De Gezondheidsraad concludeerde in juni dat het in de praktijk gaat om alle 60-plussers en mensen jonger dan 60 met een (ernstige) medische aandoening. Het vaccin beschermt tegen ziekenhuisopname en overlijden door corona. Daarnaast krijgen zwangere vrouwen en zorgverleners de prik aangeboden.
De rest van de bevolking hoeft de prik niet te halen, omdat de meeste mensen immuun zijn door eerdere vaccinatie en/of het doormaken van een corona-infectie. De omikronvariant die nu rond gaat is daarbij minder ziekmakend.

4. Ik val buiten de doelgroep, maar ben mantelzorger. Kan ik toch een coronaprik halen?

Ja, dat kan.  Je kunt een coronaprik halen, als je mantelzorger bent voor iemand met een kwetsbare gezondheid of als je arts dit adviseert. Ga naar de website www.planjeprik.nl.

5. Wanneer begint de vaccinatie? En wanneer eindigt hij?

Vanaf 2 oktober tot eind december kun je de coronaprik halen. Dit is dus tegelijk met de griepvaccinatieronde.

6. Kun je je ook laten prikken zonder afspraak?

Nu nog niet, maar later dit jaar wel. Dit staat dan op de website www.prikkenzonderafspraak.nl

7. Welk coronavaccin krijg je? En hoe effectief is dat?

Je krijg het Comirnaty vaccin van Pfizer/BioNtech. Dit vaccin werkt tegen de omikronvariant van het coronavirus dat nu rondgaat: type XBB. Het is in augustus goedgekeurd door het Europese geneesmiddelagentschap EMA. Hier kun je begrijpelijke informatie vinden over dit vaccin.

Na vaccinatie ben je acht tot twaalf maanden voor 85 tot 95 procent beschermd tegen ernstige corona, volgens de Gezondheidsraad. Het beschermt ook tegen milde corona, al is die bescherming wat minder goed en langdurig. Tenslotte beschermt het tegen de overdracht van het virus naar andere mensen. Als je corona krijgt ben je dus minder besmettelijk voor anderen, vandaar dat zorgverleners het advies krijgen zich te laten vaccineren. Verder hoef je dit vaccin maar een keer te krijgen, en niet twee keer zoals bij vorige vaccinatierondes. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een zere arm, vermoeidheid, koorts en een dag niet lekker zijn.

8. En als je een ander vaccin wil?

Moderna heeft ook een vernieuwd vaccin tegen type XBB, maar dat wordt nu niet gegeven. Ook dat is een mRNA-type vaccin. Als je geen mRNA-vaccin wil of kan krijgen, kun je ook een afspraak maken voor het Novavax eiwit-vaccin. Hiervoor kun je bellen met 0800-0174.

9. Wat kun je doen, als je niet naar de priklocatie van de GGD kunt komen?

Als je in een zorginstellingen woont, krijg je het vaccin van de instelling. Maar als je dat liever hebt, kun je ook naar een GGD-priklocatie gaan. Woon je huis, maar ben je niet in staat om naar een priklocatie te gaan, dan kun je contact opnemen met de GGD. Die kan thuis komen vaccineren.

10. Hoe zit het als je net corona hebt gehad? Of als je net een coronavaccin hebt gehad?

Als je net corona hebt gehad, is je afweer al op peil en is een vaccin niet nodig. Maar kwaad kan het niet. Overleg met de huisarts in zo’n situatie. Heb je minder dan 3 maanden geleden nog een coronavaccin gehad, dan is een nieuw vaccin ook niet nodig.

Mijn vraag staat er niet bij, wat nu?

Op de website www.mijnvraagovercorona.nl staan veel vragen en antwoorden, mogelijk zit je vraag daar wel bij. En anders kun je het vragen aan de huisarts.

Auteur 
Bron 
  • RIVM, Gezondheidsraad, CBG