Verband tussen cholesterol en hartproblemen?

Getty Images

Wat is het verband tussen een te hoog cholesterolgehalte en hartproblemen?

Hedwig

Leonard Hofstra, cardioloog

Cholesterol is eigenlijk een heel goede en belangrijke substantie voor ons lichaam. Zo is het een essentieel bestanddeel van de celwanden van al onze lichaamscellen. Dit betekent dat een cholesterolwaarde van 0 mmol/l in het bloed niet goed is voor ons. Dit kan namelijk ten koste gaan van de opbouw en het herstel van onze lichaamscellen.[ITEMADVERTORIAL]

Minimale waarde

Welk getal kunnen dan als minimale waarde aanhouden, zonder dat dit de aanmaak en opbouw van onze lichaamscellen in de weg staat? Het antwoord wordt gegeven door onszelf, maar dan op zeer vroege leeftijd. Bij een baby is het totaal cholesterol 1,5 mmol/l (onze streefwaarde bij volwassenen is lager dan 5,0 mmol/l), terwijl een baby veel lichaamscellen moet aanmaken voor de groei. Kennelijk is het voldoende om een cholesterolgetal van 1,5 mmol/l te hebben om flink te groeien. Dit betekent dat we voor onze richtlijn voor volwassenen nog ver naar beneden kunnen met de richtlijnen voor zowel cholesterol als bloeddruk.

Goed en slecht

Dan het onderscheid tussen het 'goede' en 'slechte' cholesterol. Het HDL-cholesterol (voor High Density Lipoprotein cholesterol) zorgt voor transport van cholesterol in het lichaam. Het HDL-cholesterol noemen we het goede cholesterol, omdat een hoog HDL is geassocieerd met een lagere kans op een hartinfarct. Waarschijnlijk komt dit omdat het HDL als een soort van stofzuiger het bloed vrijmaakt van ophoping van cholesterol in onze bloedvaten. Dit 'slechte' cholesterol wordt via de lever het lichaam uitgescheiden in de vorm van gal. Dus: hoe hoger het HDL, hoe lager de kans op hart- en vaatziekten.

Het LDL-cholesterol wordt het 'slechte' cholesterol genoemd. Hiervoor geldt dat hoe lager het LDL-C is, hoe lager de kans is op een hartinfarct.

Aderverkalking

Van LDL-C hebben we twee verschillende vormen te weten het slechte, zogenaamde 'low density LDL' en normaal LDL. 'Normaal' LDL heeft een essentiële functie om cholesterol naar diverse organen en cellen te brengen voor bouw- en herstelwerkzaamheden, maar ook voor bijvoorbeeld het aanmaken van onze belangrijke hormonen, testosteron en progresteron. Het slechte LDL is klein en wordt niet gemakkelijk opgenomen door organen en cellen. Hierdoor is het zeer gevoelig voor oxidatie.

Dit geoxideerde LDL kan zich gemakkelijk ophopen in de bloedvaten en zorgt voor het begin van aderverkalking. Door deze aderverkalking kunnen de bloedvaten langzaam dichtslibben. Daarnaast weten we dat bij personen die al aderverkalking hebben, een laag 'slechte' LDL-C minder kans geeft op het laten toenemen van aderverkalking, dus verder dichtslibben kan voorkomen. Er zijn zelfs studies bekend waaruit blijkt dat een heel laag ‘slechte’LDL-C samen met een hoog HDL, kan leiden tot afname van aderverkalking, met andere woorden, het keert het proces van dichtslibben om.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.