Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen
Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: wat betekent een sterk wisselende bloeddruk?
Ik ben 70 jaar, rook en drink niet, heb een gezond gewicht en gebruik geen medicijnen. Maar ik heb ontdekt dat ik de dag al begin met een te hoge bloeddruk, 154/89 om 7.00 uur. Na het ontbijt en een half uur op de hometrainer is hij 109/66. Na een stressvol (telefoon)gesprek is hij 184/104, dan zakt-ie maar langzaam. Na een half uur buiten fietsen met wind tegen is mijn bloeddruk 109/65, dan ga ik bijna onderuit. Is dit ongezond en kan ik zelf iets doen ter verbetering?
Ik neem voor het gemak aan dat uw bloeddrukmeter het goed doet. Als ik uw verhaal zo lees, denk ik aan orthostatische hypotensie: een daling van de bloeddruk in staande houding. Lichamelijke inspanning kan het erger maken, vooral direct daarna kunt u last hebben van duizeligheid en hartkloppingen. Vaak zijn medicijnen de oorzaak, maar er kan ook een afwijking aan de kransslagaders aan ten grondslag liggen. Suikerziekte, nierziekten en neurologische ziekten kunnen het effect versterken. Ik adviseer u een doorverwijzing naar de cardioloog.
Ook een vraag?
Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.
Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.
Deze vraag stond eerder in +Gezond december 2022. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!
- Plus Gezond