Mijn hele leven heb ik al hoge bloeddruk. Ik slik de bloeddrukverlager nifedipine; mijn zevende medicijn, niets helpt. Nu drink ik ook bietensap en dat helpt wel. Hoeveel mag ik daarvan gebruiken en hoe lang?
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.
Het lichaam regelt de bloeddruk op verschillende manieren. Eén ervan verloopt via het vrijmaken van stikstofmonoxide door de binnenbekleding van de bloedvaten. Deze stof zorgt ervoor dat de spiertjes in de vaatwand verslappen en de vaten wijder worden, waardoor de bloeddruk daalt. Bladgroenten zoals sla en spinazie, maar ook bietjes, bevatten veel nitraat en dat kan worden omgezet in stikstofmonoxide. Met bietensap neem je het nitraat geconcentreerd in. Onderzoek naar het bloeddrukverlagende effect van bietensap laat wel enig effect zien, maar veel minder dan van een bloeddrukverlagend medicijn. Nitraat kan in het lichaam ook worden omgezet in nitrosaminen, en dat zijn kankerverwekkende stoffen. Dit is één van de redenen dat het Voedingscentrum adviseert niet dagelijks bietensap te drinken. Een kankerverwekkend effect van bietensap is overigens nooit aangetoond. Wel is bekend dat mensen die veel bladgroenten eten juist mínder kans hebben op kanker en hart- en vaatziekten. Een concreet antwoord kan ik dus niet geven. Zelf zou ik proberen meer groente te eten dan bietensap te gaan drinken. Groenten bevatten heel veel gezonde stoffen. Als je probeert sommige ervan te concentreren en de rest weglaat, is dat meestal geen verbetering.
Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?
Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.