Zit bankhangen in de genen?

Getty Images

BAARN - Onderzoekers bieden weer een excuus in de rij van 'zware botten' en 'ik kom aan van water'. Mensen die niet van de bank kunnen komen, en een dus minder actieve leefstijl hebben, lijken namelijk een gen te missen.

Onderzoekers van de McMaster University kwamen tot deze onverwachte conclusie tijdens onderzoek bij muizen. Bij sommige muizen werden twee genen in de spieren, die essentieel zijn voor bewegen, verwijderd. De genen controleren het eiwit AMPK, een enzym dat wordt 'aangezet' als je beweegt.

Eiwit
"Muizen houden van rennen.", verklaart onderzoeker Gregory Steinberg. "Normaal gesproken kunnen muizen dan ook kilometers rennen. De muizen die de twee genen misten, konden maar hele kleine afstanden lopen."

Aan de muizen die de genen misten viel niets te zien, maar zodra ze moesten bewegen was het verschil gelijk duidelijk. De onderzoekers vonden in de spieren zonder het eiwit AMPK lagere minder mitochondira(energiecentrale van de cel). Daarnaast waren de spieren tijdens beweging minder goed in staat om glucose op te nemen.

Mitochondria
Beweging zorgt ervoor dat het aantal mitochondria in de spieren groeit. Stilzitten zorgt ervoor dat dit aantal weer afneemt. Het AMPK enzyme blijkt nu een sleutelrol te spelen in dit proces.

En dat is goed nieuws voor bankzitters volgens Steinberg: "Doordat we steeds minder bewegen, verminderen we de hoeveelheid mitochondria in onze spieren. Op zijn beurt zorgt dit er juist weer voor dat het zo moeilijk is om te beginnen met bewegen. Zelf fiets ik elke dag naar mijn werk. Zo blijf ik fit en kom ik niet in de vicieuze cirkel terecht."

Bron 
  • Medical Xpress