BAARN - Je zou denken dat het DNA iets is wat je geërfd hebt en waar je niets aan kunt veranderen. Zweedse onderzoekers stellen nu echter dat beweging bij inactieve mensen direct tot een verandering in het DNA leidt.
Hetzelfde geldt voor de cafeïne in je kopje koffie. Dat beïnvloedt de spieren op dezelfde manier. Tot die conclusie komt het onderzoeksteam van het Karolinksa Instituut in Stockholm.
Aanpassing
De onderliggende genetische code in de spieren veranderen niet door het bewegen, maar de DNA-moleculen in de spieren veranderen wel degelijk. De aanpassingen zijn de eerste stappen in het genetische herprogrammeren van de spier voor meer kracht en andere aanpassingen die gunstig zijn voor bewegen.
"Onze spieren zijn heel flexibel", legt onderzoeker Juleen Zierath uit. "We zeggen vaak 'Je bent wat je eet.'Onze spieren vormen zich naar wat je doet. Als je het niet gebruikt, raak je het kwijt. 'Use it, or lose it.' Dit is een van de mechanismen die dat mogelijk maakt."
Nabootsen
De DNA-veranderingen zijn bekend als epigenetische aanpassingen en betreffen het winnen of kwijtraken van bepaalde chemische markers op het DNA. In het laboratorium bootsten de onderzoekers een beweging na, bij inactieve spieren. Daaruit bleek het DNA minder markers bevatte na een periode van beweging. Volgens de wetenschappers maakt de spier zich op die manier klaar voor activiteit en versterking.
Verrassend genoeg bleek het drinken van koffie dezelfde veranderingen te initiëren. De cafeïne in de koffie blijkt een zelfde spieractiverende werking te hebben als een echte beweging. Toch raadt Zierath het af om koffie te drinken in plaats van te bewegen.
- Medical Xpress