Wetenschappers van het Maastricht UMC+ hebben aangetoond dat een nieuwe ademtest nauwkeurig kan vaststellen of jonge kinderen astma ontwikkelen of niet.
Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Symptomen zijn benauwdheid, hoesten en een 'piepende' of 'zagende' ademhaling. Maar liefst 40 procent van alle kinderen tot 6 jaar krijgt vroeg daar een keer last van. Vaak krijgen zij onterecht de diagnose astma en gebruiken ze dus overbodige medicatie. Twee derde blijkt eigenlijk voorbijgaande klachten te hebben, veroorzaakt door virale infecties. Nu is er nog geen betrouwbare test die onderscheid kan maken tussen voorbijgaande klachten en astma.
Voorspelling
De wetenschappers analyseerden de uitademingslucht van meer dan 200 kinderen van 2 tot 4 jaar met een piepende ademhaling. Daarnaast voerden ze een genetische analyse uit van een bloedmonster om de ontstekingsactiviteit te bepalen. Op de leeftijd van 6 jaar werd vervolgens de diagnose gesteld. 76 kinderen bleken uiteindelijk astma te hebben ontwikkeld.
In 90 procent van de gevallen konden de onderzoekers voorspellen welke kinderen de ziekte wel zouden krijgen en welke niet. Dit is mogelijk, omdat de samenstelling van uitademingslucht en de ontstekingsactiviteit verschilt tussen astmapatiënten en niet-astmapatiënten.
Onterechte medicatie voorkomen
"Deze test is een welkome aanvulling op de huidige diagnostiek", zegt kinderlongarts Edward Dompeling. "Kinderen die uiteindelijk geen astma ontwikkelen, krijgen vaak wel astmamedicatie voorgeschreven. Dat kost niet alleen geld, maar deze geneesmiddelen hebben ook geen enkel effect op de virale infecties die deze kinderen hebben." Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde, ziet nog meer voordelen: "Het is een eenvoudige, niet-ingrijpende test. Daarom zou deze in de toekomst ook bij de huisarts kunnen worden uitgevoerd."
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
- Maastricht UMC+