De laatste tijd voel ik mij erg eenzaam. Dat komt omdat ik verlegen ben en me erg onzeker voel in het bijzijn van anderen. Ook vind ik mezelf altijd heel krampachtig in het contact met anderen. Ik heb hier al sinds de middelbare school last van. Inmiddels ben ik 28 en de laatste tijd wordt het steeds erger. Zelfs als ik met vrienden ben, denk ik telkens dat ze negatieve dingen over mij zullen denken. Ik ben dan bang dat ik misschien iets stoms zeg, en dat ze dan achteraf over mij gaan praten. Om die reden wil ik niet meer afspreken met mensen en ga ik niet meer naar verjaardagen toe. Verder heb ik nooit een vriend gehad, omdat ik dat veel te spannend vind. Toch zou ik dat graag willen. Hoe kom ik van mijn problemen af?
vrouw (28)
Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid:
Je geeft aan erg bang te zijn om negatief beoordeeld te worden door anderen. Ook vermijd je verjaardagen en sociale afspraken. Deze klachten zouden kunnen wijzen op een sociale fobie. Mensen met een sociale fobie zien andere mensen vaak als kritisch en beoordelend. Door deze sociale angst worden sociale situaties vermeden of doorstaan met grote angst. Mensen met een sociale fobie hebben vaak negatieve opvattingen over zichzelf, zoals: 'Ik ben niet aardig, ik ben niet spontaan.'
Je geeft aan dat je al lange tijd last hebt van je klachten. Ik adviseer je om contact op te nemen met de huisarts om je klachten goed in kaart te brengen en naar een duurzame oplossing te zoeken. Een psycholoog zou je wellicht verder kunnen helpen om je problemen aan te pakken. Cognitieve gedragstherapie is een wetenschappelijk onderbouwde behandeling die tegenwoordig vaak wordt ingezet. Tijdens deze therapie leer je om gedachten die samenhangen met sociale angst te vervangen door meer helpende gedachten. Door de invloed die gedachten op gevoelens hebben, helpt het veranderen van gedachten om je sociale angst te verminderen.
Mensen met een sociale fobie hebben vaak een positiever zelfbeeld over zichzelf als zij zich voorstellen te zijn aangespoeld op een onbewoond eiland: dus als zij het oordeel van anderen buiten beschouwing laten. Uiteindelijk is het belangrijk dat mensen met een sociale fobie leren om meer belang te hechten aan hun eigen beoordeling, en minder aan de (mogelijke) beoordeling van een ander.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.