Het effect van sport op je spijsvertering
Die dagelijkse 30 minuten matig intensief bewegen klinken misschien niet erg aanlokkelijk als je aambeien hebt. Maar juist dán is beweging extra belangrijk. Vier redenen om meer te bewegen bij aambeien én welke sporten je beter kunt mijden als je ze hebt.
Aambeien zijn misschien niet gevaarlijk of levensbedreigend, ze zijn wel erg vervelend. De jeuk kan gekmakend zijn en ze geven ook vaak irritatie en pijnklachten. Een gezonde leefstijl, met gevarieerde, vezelrijke voeding helpt ze voorkomen. Maar beweging is ook belangrijk. Om aambeien te voorkomen én om de klachten te verminderen als je ze al hebt.
1. Beweging bevordert een gezonde stoelgang
Beweging is om verschillende redenen goed voor je stoelgang. Het stimuleert de beweging en de doorbloeding van de darm. Dit zorgt weer voor een betere toevoer van voedingsstoffen en een betere darmfunctie. Het activeert ook de peristaltische beweging (de knijp en duwbeweging van de darm), wat de voortgang van voedsel door je spijsverteringsstelsel vergemakkelijkt. Lichaamsbeweging heeft ook een positief effect op je microbioom. Het geeft de bacteriën in je darmen een boost, wat helpt bij het afbreken van voedingsvezels en dus bij je spijsvertering. Dat helpt allemaal voor een regelmatige en soepele stoelgang. Hierdoor vermindert de druk op de bloedvaten in het anale gebied, waardoor er minder snel aambeien ontstaan en de klachten van bestaande aambeien verminderen.
Het omgekeerde is overigens ook het geval: als je niet genoeg beweegt, kunnen je darmen trager gaan werken. De ontlasting verplaatst zich dan minder makkelijk door de darm en dit kan leiden tot verstopping. Als de ontlasting te hard is of je teveel perst, komt er te veel druk op de aderen boven je anus en heb je een grotere kans op aambeien.
2. Beweging gaat stress tegen
Stress heeft een belangrijke invloed op je microbioom. Hoe meer stress je hebt, hoe minder goed het gaat met je darmbacteriën en hoe groter de kans dat spijsverteringsklachten krijgt. Als gevolg daarvan kunnen aambeien ontstaan. Bewegen zorgt ervoor dat stresshormonen, zoals cortisol, sneller uit je lichaam worden gewerkt.
3. Beweging helpt voor een gezond gewicht
Voldoende beweging helpt een gezond gewicht te krijgen of te houden. Overgewicht geeft meer kans op het ontstaan van aambeien. Door een toename van het gewicht wordt de druk op je vaatwanden namelijk sterk vergroot. Dit heeft tot gevolg dat de bloedvaten in de endeldarm bij de anus gaan opzwellen en uitzakken. Heb je een gezond gewicht, dan is de druk op de aderen in het anale gebied minder, en verminder je niet alleen de kans op aambeien, maar ook eventuele klachten als je ze al hebt. Daar komt bij dat overgewicht vaak gepaard gaat met een ongezond eetpatroon, waarbij er weinig rauwkost, vezelrijke groente en fruit wordt gegeten. Onvoldoende vezels zorgen weer voor een harde ontlasting, waardoor je hard moet persen op het toilet. En dat is weer een van de belangrijkste oorzaken van aambeien.
4. Je zit automatisch minder
Meer bewegen zorgt voor minder zitten. En langdurig zitten of staan zonder te lopen vergroot de druk op het anale gebied en dat verergert de symptomen van aambeien. Door vaker te bewegen vermijd je de effecten van langdurig zitten. Dat zit 'm niet alleen in extra sporten, maar in alle beweging. Die lunchwandeling, maar ook in dat telefoontje lopend plegen en de trap pakken in plaats van de lift.
Welke sporten niet bij aambeien?
Lichaamsbeweging stimuleert dus de darmfunctie en de bloedsomloop en versterkt je spieren, ook die in het onderlichaam. Wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen, yoga: ze helpen allemaal aambeien voorkomen. Sporten die je beter kunt vermijden als je al last hebt van aambeien zijn paardrijden, fietsen en gewichtsheffen, want daarmee zet je het anale gebied juist onder druk en dat kan je klachten verergeren.
- Maag Lever Darm Stichting