6 voedingsmiddelen die je beter kunt mijden als je aambeien hebt

Vezel-arm eten met een slechte invloed op je darmen

stokbrood
Getty Images

Wat je eet en drinkt speelt een grote rol bij het ontstaan van aambeien, maar ook bij de behandeling ervan. Want als je poep zacht en soepel is, voorkom je verstopping en daarmee een verhoogde druk op je anus. Deze zes voedingsmiddelen kan je beter vermijden als je aambeien hebt.

Voor een goede darmwerking heb je iedere dag 30 tot 40 gram vezels nodig. Wanneer je voldoende vezels eet, blijft je ontlasting namelijk zacht. Dat voorkomt obstipatie en daarmee verkleint het de kans op het ontstaan van pijnlijke aambeien.

Wat doen vezels voor je darmen?

Je kunt die vezels onderverdelen in oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels, ook wel fermenteerbare vezels genoemd, zijn voedsel voor de bacteriën die in je darmen leven (het darmmicrobioom). Ze zijn gunstig voor de samenstelling en activiteit van het darmmicrobioom en voor je gezondheid. Ze zitten in groente, fruit, haver, noten en zaden en peulvruchten.

Onoplosbare vezels worden niet afgebroken in de darmen. Met deze niet-fermenteerbare vezels kunnen de bacteriën in je darmen niets. Ze gaan onveranderd door je darmen heen waarna je ze weer uitpoept. Maar die onoplosbare vezels zijn toch heel belangrijk, want ze nemen vocht op waardoor ze opzwellen en je ontlasting soepel houden. Ook geeft dit volume aan de ontlasting, wat de darmbeweging stimuleert. Deze soort vezels zit vooral in volkoren graanproducten (dus brood, crackers, pasta), peulvruchten, zaden, noten en de schil van groente en fruit.

Vezelarme voeding helpt je stoelgang niet, maar vergroot wel de kans op aambeien. En als je ze al hebt, verergert vezelarme voeding de klachten waarschijnlijk. Zes voedingsmiddelen die je beter kunt mijden:

1. Witte rijst, witte pasta, wit brood

Bewerkte granen en graanproducten, zoals witte rijst, witte pasta en wit brood, maar ook pizza en noedels zijn minder voedzaam en bevatten minder vezels dan volkoren granen, waardoor ze obstipatie kunnen verergeren. Vervang deze producten door volkoren producten.

2. Zuivelproducten

Caseïne, een eiwit dat in zuivelproducten zit, is voor sommige mensen slecht verteerbaar en daardoor slecht voor de stoelgang. Bij hen kunnen melk, kaas en andere zuivelproducten leiden tot darmproblemen, verstopping of een opgeblazen gevoel. Yoghurt en karnemelk bevatten overigens minder van dit eiwit en worden vaak wel verdragen. Yoghurt met probiotica of kefir kunnen juist weer een gunstig effect op de spijsvertering hebben.

3. Rood vlees en vleeswaren

Mensen met aambeien doen er verstandig aan het eten van vlees te beperken. Dit geldt zeker voor bewerkt rood vlees zoals worst en gesneden vleeswaren. Vlees bevat geen voedingsvezels en vaak veel natrium, wat een slechte invloed op je stoelgang heeft.

4. Gefrituurd eten, koek en snoep

Gefrituurde producten zijn vet en bevatten weinig voedingsvezels. Ze worden bovendien slecht verteerd en blijven vaal lang in je spijsverteringskanaal hangen, wat diarree of verstopping kan veroorzaken. Ook koek en snoep bevatten geen voedingsvezels, maar nog belangrijker: ze worden vaak genomen in plaats van bijvoorbeeld fruit. En juist fruit bevat vitamines, mineralen én vezels.

5. Pittig eten

Pittig eten prikkelt de slijmvliezen, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de keel, maag en darmen. Dat brandende gevoel zorgt dat pijnklachten van aambeien erger worden.

6. Alcohol

Alcohol zorgt ervoor dat je vaker naar het toilet moet. Door uitdroging kun je dan last krijgen van harde ontlasting. Het heeft bovendien een negatief effect op je microbioom.

Auteur 
Bron 
  • Stichting Darmgezondheid
  • Maag Lever Darm Stichting
  • A Healthy Life
  • WebMD