Vijf bespaartips voor je zorgverzekering 2017

Betaal je premie per jaar

Getty Images

Ook in 2017 gaat de premie van de zorgverzekering weer omhoog. Toch zijn er ook mogelijkheden om te besparen op je kosten. We hebben vijf bespaartips voor je op een rij gezet.

1. Betaal je premie per jaar

Veel mensen betalen hun zorgpremie per maand. Wist je dat het bij veel zorgverzekeraars mogelijk is in één keer te betalen. Wanneer je daar voor kiest, ontvang je tot 3 procent korting van je zorgverzekeraar. De premie wordt dan eenmalig in januari afgeschreven.

2. Verhoog je eigen risico

Maak je weinig of geen zorgkosten? Dan kun je bespraren door je eigen risico te verhogen. Het eigen risico is verplicht 385 euro. Je kunt dit in stappen van 100 euro verhogen. Zo kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 485 euro tot maximaal 885 euro. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie is. Denk er goed over na of dit voor jou verstandig is. Want als je toch onverwachts zorgkosten maakt, moet je een fors bedrag betalen.

3. Vraag zorgtoeslag aan

Het kan zo zijn dat je recht hebt op zorgtoeslag. Met deze toeslag kun je een deel van je zorgpremie betalen. Of je recht hebt op zorgtoeslag, hangt af van je inkomen. Wanneer je tot 19.000 euro per jaar verdient, ontvang je per maand 83 euro aan zorgtoeslag. Verdien je meer dan 19.000 dan wordt de zorgtoeslag steeds iets lager. Boven de 27.000 euro krijg je helemaal geen toeslag meer. Op de website van de Belastingdienst kun je er meer informatie over vinden. Daar kun je het ook aanvragen, dit gebeurt niet automatisch. 

4. Kijk kritisch naar je aanvullende verzekering

Kijk kritisch of je wel een aanvullende verzekering nodig hebt. Zoek uit wat de zorg kost die je nodig hebt, en weeg dat af tegen de extra premie die je betaalt voor een aanvullende verzekering. Soms is het namelijk voordeliger om de zorg zelf te betalen.

5. Laat je bij de huisarts behandelen

Wanneer je door je huisarts wordt doorverwezen naar het ziekenhuis voor een kleine ingreep, kun je vragen of hij of zij deze behandeling zelf kan doen. Kosten die je bij de huisarts maakt, vallen namelijk niet onder het eigen risico. In het ziekenhuis vallen de behandelingen wel onder je eigen risico en zijn ze vaak duurder. Het gaat om ingrepen zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een spiraal of het verwijderen van een moedervlek.

Auteur 
Bron 
  • Independer