Nooit meer een leesbril nodig!

Inlay maakt leesbril overbodig

Getty Images

Ben jij zo iemand die in de supermarkt de producten op een armlengte afstand houdt om het etiket te kunnen lezen en de TV-gids met gestrekte armen bekijkt? Er is een nieuwe behandeling mogelijk die een einde maakt aan verziendheid en bijziendheid.

De ooglens zorgt ervoor dat we scherp zien op verschillende afstanden. Zolang deze lens soepel is kan hij gemakkelijk focussen: bol worden voor het dichtbij zien en plat voor veraf. Onze hersenen sturen dat automatisch aan en we hoeven er niet bij na te denken: op elke afstand zien we scherp. In de loop der jaren wordt onze ooglens echter stugger. En ergens tussen de 40 en 50 jaar wordt het focussen zo lastig dat een leesbril nodig is voor het dichtbij zien. Dit wordt presbyopie, oftewel ouderdomsverziendheid genoemd.[ITEMADVERTORIAL]

Het gaat misschien wat ver om ouderdomsverziendheid  als een handicap te zien, maar je kunt er wel flink last van hebben. Want die leesbril heb je altijd op onverwachte momenten nodig en dat is meestal wanneer je hem niet bij je hebt.  Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende behandelingen om de leesbril overbodig te maken. De nieuwste is een ooglaserbehandeling met inlay met de naam Kamra leescorrectie.

Staar

Er waren zoals gezegd eerder al behandelingen om het leesgemak te bevorderen, denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de eigen lens door een lensimplantaat; een behandeling die vaak wordt uitgevoerd wanneer iemand naast een leesbril ook een vertesterkte-correctie heeft. Wanneer laseren niet veel zin heeft – bijvoorbeeld door beginnende staar – kan er voor zo’n implantaat worden gekozen. Met die nieuwe lens wordt de verstesterkte gecorrigeerd en is ook lezen zonder bril weer mogelijk.

Leescorrectie

De Kamra leescorrectie is een behandelmethode voor mensen tussen de 45 en de 60 die alleen een leesbril hebben, maar ook voor mensen die daarbij nog een vertesterkte-correctie hebben. Het wordt gedaan met een lasertechniek, waarbij – indien nodig – ook gelijk de vertesterkte wordt gecorrigeerd.

Hoe werkt het?

Met een computergestuurde laser wordt een flinterdun flapje gemaakt in het hoornvlies. Vervolgens wordt eventueel de brilsterkte gecorrigeerd. Daarna wordt er een implantaat (inlay) onder het flapje geplaatst. Deze inlay is een flinterdun, donker gekleurd kunststof lensje. Dit leeslensje bevat een kleine centrale opening die het lezen op alle afstanden mogelijk maakt. De opening verkleint namelijk de pupil. Het werkt net als bij een fotocamera, waarbij een kleiner diafragma leidt tot vergroting van de scherptediepte.

De inlay wordt overigens alleen in het non-dominante oog geplaatst, waardoor je met beide ogen goed veraf kunt zien en zicht dichtbij vooral met het non-dominante oog plaatsvindt.

Wordt het vergoed?

De nieuwe behandeling kost zonder vertesterkte-correctie zo’n 2800 euro; maar dan heb je ook geen leesbril meer nodig. Helaas wordt deze behandeling door de meeste verzekeraars niet vergoed. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een een gedeelte als er sprake is van een medische indicatie.

Auteur