Meer mannen dan vrouwen kleurenblind
Kleurenblindheid komt meer voor dan je waarschijnlijk denkt. Zo’n 700.000 Nederlanders hebben er last van en zien het figuurtje in bovenstaande afbeelding niet. De aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Wat zien mensen met kleurenblindheid precies? En zorgt het voor moeilijkheden in het dagelijks leven?
Kleurenblindheid komt dus meer voor bij mannen dan bij vrouwen. 8 Procent van de mannelijke bevolking heeft moeite met het onderscheiden van bepaalde kleuren, tegen slechts 2 procent van de vrouwen. Wat betekent dat voor je dagelijks leven? Een grote optiek-keten deed er onderzoek naar en wat blijkt? Mensen die kleurenblind zijn voelen zich behoorlijk belemmerd in hun werk en dagelijkse bezigheden.
Lastig kleding combineren
Uit dit onderzoek, onder ruim 12.000 Nederlanders, blijkt dat mensen met kleurenblindheid hiervan het vaakst last hebben met het combineren van kleding (57 procent), bij het lezen van tijdschriften of websitebezoek (19 procent) en tijdens het winkelen of boodschappen doen (16 procent).
Problemen bij het werk
Daarnaast geeft 16 procent van de mensen met kleurenblindheid aan dat het hen belemmert in hun werk. Denk aan beroepen in de technische sector: het onderscheiden van gekleurde elektriciteitskabels, lichtknoppen en kleurcoderingen is voor deze groep erg lastig - of zelfs onmogelijk. Bovendien zijn beroepen als piloot, machinist en sommige militaire functies überhaupt niet toegankelijk voor mensen met kleurenblindheid. Maar ook artsen, fotografen en schilders kunnen problemen tijdens hun werk ervaren wanneer zij kleuren moeilijk kunnen onderscheiden.
Door rood rijden?
Met bijna driekwart miljoen Nederlanders die last hebben van kleurenblindheid, is het de meest voorkomende visuele afwijking. Optometrist Simone Stad: “Van de mensen met kleurenblindheid is 99,9 procent rood/groen-kleurenblind. Op sommige vlakken wordt hier al rekening mee gehouden. Zo hebben verkeerslichten een dubbele codering: rood is altijd het bovenste licht. Als dit niet zo was, zou één op de twaalf mannen de gekleurde signalen fout interpreteren. Het grote probleem is echter dat de waarneming voor mensen met kleurenblindheid niet is voor te stellen voor iemand die hier geen last van heeft. Zo wordt de ene kleur groen gewoon als groen ervaren en een andere kleurvariatie van groen als rood, bruin of oranje. Kleine nuances maken de verschillen. Dit maakt het in veel situaties niet eenvoudig om een oplossing te bieden die voor alle mensen met kleurenblindheid werkt.”
Doe de test!
Om te testen of iemand kleurenblind is, wordt gebruik gemaakt van de Ishihara kleurentest, ook wel bekend als de stippeltjestest. Deze bestaat uit testplaten met gekleurde stipjes erop, zoals de afbeelding bij dit artikel. Hierin zien mensen die niet kleurenblind zijn cijfers en eventueel tekeningen, ondanks de kleurverwantschap met de achtergrond. Een kleurenblinde ziet geen cijfers, of zelfs andere cijfers, die door de kleurenkeuze passen bij bepaalde afwijkingen.
- ResearchGate
- Verwey-Jonker