Yoga voor sporters: soepele spieren en betere prestaties
Yoga is voor veel mensen een fijne manier om te ontspannen. Doe je ernaast ook aan sport, zoals hardlopen, fietsen of voetbal? Dan is yoga ook heel goed om spieren te herstellen, blessures te voorkomen en sportprestaties te verbeteren. Daarom delen we handige tips en oefeningen uit het boek 'Yoga voor sporters' van yogaleraar Alexander De Waele.
Alexander De Waele is al ruim tien jaar yogaleraar. HIj doet naast yoga ook aan krachttraining en gebruikt yoga precies zoals hij het beschrijft in zijn boek Yoga voor sporters. Uit zijn jarenlange ervaring weet hij inmiddels dat yoga in combinatie met sporten veel voordelen heeft.
Voordelen voor sporters
- voorkomt blessures door soepelere spieren
- verbetert evenwicht en stabiliteit
- verbetert de mobiliteit van gewrichten
- helpt spieren te herstellen door ontspanning
- verbetert de concentratie
Naast het fysieke aspect, is de mentale kant natuurlijk ook belangrijk. Het doel is namelijk om lichaam én geest in balans te houden, want alleen dan kun je optimaal presteren in verschillende situaties. Bijvoorbeeld tijdens een wedstrijd, een stressvolle werkdag of uitdagende training. Daarom besteedt Alexander aandacht aan beide aspecten door ook ademhalingstechnieken en meditatietips te geven.
3 manieren om yogahoudingen te doen
Dat klinkt allemaal heel goed, maar hoe begin je ermee? Alexander beschrijft in zijn boek drie manieren om yogahoudingen te doen:
- Zonnegroet
- Yogahoudingen per sporttak
- Stretchoefeningen (asana's) per lichaamsdeel
De eerste is de zonnegroet. Als je al bekend bent met yoga, dan heb je deze korte reeks van vaststaande houdingen ongetwijfeld eens gedaan. Let per houding goed op je ademhaling. In het boek staat met duidelijke foto's erbij precies beschreven hoe je elke houding moet uitvoeren en wanneer je in en uit moet ademen. Tip van Alexander: gebruik de zonnegroet als warming-up door er bijvoorbeeld drie of vijf na elkaar te doen, maar je kunt hem natuurlijk ook als opzichzelfstaande training uitvoeren.
Als tweede mogelijkheid kun je een reeks yogahoudingen per sporttak doen. Dat is vooral ideaal als je op zoek bent naar jouw specifieke sport. In het boek vind je yogahoudingen voor de meest populaire sporten, zoals voetbal, tennis, krachttraining, fietsen, zwemmen en hardlopen. Ten slotte zijn de stretchoefeningen (ook wel 'asana's' genoemd) per lichaamsdeel fijn als je een specifiek lichaamsdeel wil rekken, bijvoorbeeld je kuiten, bovenbenen of rug.
Yogahoudingen voor hardlopen, hiking en wandelen
De yogahoudingen voor lopers en wandelaars zijn vooral gericht op het soepeler maken van de spieren in de benen, enkels en voeten. Volgens Alexander is het ook belangrijk dat lopers flexibele heupen hebben en een goede mobiliteit van de knieën. Met deze houdingen is er daarnaast speciale aandacht voor de onderrug, core en mobiliteit van de schouders om vloeiend te kunnen bewegen.
Hieronder een voorbeeld van twee yogahoudingen voor lopers en wandelaars:
1. Kind ('balasana')
- Zit op je handen en knieën.
- Plaats je knieën iets wijder dan je heupen, maar houd je grote tenen tegen elkaar.
- Zit op je hielen.
- Strek je armen uit, buig voorover en laat je voorhoofd rusten op de mat of op je handen.
- Adem vijf keer diep in en uit.
2. Teenrekking ('vajrasana')
- Zit op je handen en knieën.
- Zet je tenen op de mat en ga op je hielen zitten. (Voor een mildere stretch plaats je je handen op de mat.)
- Adem vijf keer diep in en uit.
Alexander De Waele werkt al ruim tien jaar als yogaleraar. Bij de bekende Gentse yogastudio Yoga On Call geeft hij vinyasa-, yin- en restorative yogales, en hij begeleidt sporters bij hun trainingen. 'Yoga voor sporters' is een boek van Uitgeverij Lannoo.