Pompoensoepkom

Getty Images

Mooi kommetje met heerlijke soep

Aantal personen 
1

Ingrediënten

  • 1 kleine flespompoen
  • Olijfolie
  • 1 tomaat
  • 1 takje verse platte peterselie
  • Zwarte peper uit de molen
  • Pikant paprikapoeder
  • 2 eetlepels feta (eventueel te vervangen door edelgist)
  • 1 (biologisch) ei
  • Optioneel: 1 kleine teen knoflook, paar blaadjes babyspinazie, ½ kleine ui, brood, crackers of toast

Bereiding

  1. Snijd de pompoen overdwars in tweeën, net iets onder de ‘hals’ van de fles, zodat je precies de bovenkant van de holte, waarin de pitten zitten, hebt weggesneden.
  2. Schep met een lepel de pitten uit de pompoen. Haal de schil er met een dunschiller af.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  4. Vet de pompoenkom licht in met olijfolie, ook de bovenste rand. Snijd de tomaat, peterselie en eventueel de knoflook fijn. Doe deze in de kom. Voeg daar naar smaak peper en paprikapoeder aan toe.
  5. Verkruimel de feta op het mengsel in de kom. Zorg dat het mengsel nog net de rand niet raakt, want er moet nog een ei bovenop.
  6. Breek het ei boven de kom. Zet de pompoenkom voorzichtig in de oven. Na 45-50 minuten is het ei precies goed. Gebruik het ei als graadmeter. Zodra dat er perfect stevig uit ziet, maar niet droog, is het gerecht klaar. Serveer met wat brood of toast om te dippen en leg er eventueel wat blaadjes spinazie op. Onder het ei is een soep ontstaan, die je heerlijk weg kunt lepelen, samen met het vruchtvlees uit de pompoenkom.

Tip: De 'hals' van de pompoen kun je vervolgens gebruiken om pompoenfalafel of pompoenhummus te maken. Of snijd de pompoen in parten en gril ze voor in een salade, of als een gezonde snack tussendoor.

Dit recept komt uit het boek A spoonful of love van Odette Schoonenberg, met foto's van Simone van den Berg. "Peterselie is een hele mooie smaakmaker die de darmen niet extra belast. Het geeft een frisse smaak, is ontstekingsremmend, antiviraal, bevat veel ijzer en is een goede bron van vitamine C."

Auteur