Getty Images
Indiase klassieker van peulvruchten
Ingrediënten
- 1 kop rode linzen
- 1 of 2 tomaten, in kleine blokjes gesneden
- 1 wortel
- 2 koppen water
- 2 rode chilipepers
- 1 gesnipperde ui of sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijnzaad
- 2 tl garam masala
- ½ tl paprikapoeder
- 5 kardemompeultjes
- 3 el olijfolie
- 1 tl zout
- Voor de garnering: korianderblaadjes
Bereiding
- Spoel de linzen grondig schoon met water en giet vervolgens af.
- Doe ze in een pan met een goede dikke bodem en voeg kurkuma en water toe. Roer alles om en breng het aan de kook.
- Draai snel het vuur laag en voorkom dat het water overkookt en de linzen aanbranden.
- Laat de dahl met de deksel op de pan in ongeveer 40 minuten zachtjes gaar koken. Sluit de pan niet helemaal af.
- Verhit olie in een andere pan en voeg komijnzaad en chilipepers toe. Verkleuren de chilipepers? Voeg op dat moment de knoflook en ui toe.
- Fruit de knoflook en uitjes en voeg hier paprikapoeder en de tomaten aan toe. Mix goed door elkaar. Meng deze geurige mix vervolgens door de linzendahl.
- Laat alles samen in de gesloten pan nog even pruttelen. Voeg als laatste nog naar smaak versgemalen peper en zout toe.
- Gebruik als garnering mooie verse korianderblaadjes, of snipper ze er overheen.
- Dahl wordt vaak gecombineerd met verschillende groenten. Lekker in combinatie met kikkererwtencrackers of bijvoorbeeld zilvervliesrijst.
Tip: Maak voor de variatie ook eens een dahlsoep. Voeg gewoon meer water toe aan jouw basis dahl en je krijgt een heerlijke soep.
Dit recept komt uit het boek Gezonde wereldgerechten.