Wandelen in de zomer

Acht dingen waar je op moet letten

wandelen in de zomer
Getty Images

Wandelen in de zomer is fijn: planten en bomen staan in bloei en de zon schijnt. Maar als het (te) warm is en je hebt een tocht op de planning staan, is het prettig om goed voorbereid op pad te gaan. Acht voorzorgsmaatregelen!

1. Smeer je in met zonnebrandcrème

Niet alleen op een stranddag of een warme dag is het nodig je goed in te smeren met zonnebrandcrème: ook als de zon maar matig schijnt en je gaat wandelen moet je je huid goed beschermen. Maak je een lange wandeling? Smeer je dan na een aantal uur nogmaals in.

2. Vertrek op tijd

Sta vroeg op en start op tijd met je wandeling of juist later op de dag. Maar zorg ervoor dat je op het heetst van de dag (tussen 12 en 15 uur) uit de zon blijft. Als het mogelijk is, wandel in de schaduw en/of las een pauze in.

3. Draag een zonnebril

Het beschermen van de ogen wordt vaak vergeten! Maar een goede zonnebril is net zo belangrijk als het gebruik van zonnebrandcrème. Zonlicht kan namelijk ook je ogen beschadigen. Schade aan je ogen door zonlicht merk je niet meteen, maar het kan op latere leeftijd wel het verschil maken tussen goed blijven zien en slechtziend worden. Op lange termijn vergroot zonlicht namelijk de kans op oogaandoeningen, zoals staar en maculadegeneratie.

4. Draag een pet of hoed

Hou je hoofd koel en draag een hoed of pet. Kies voor een lichte kleur! Zonder pet of hoed is de kans op een hitteberoerte groter.

5. Neem voldoende drinken mee

Altijd belangrijk, maar tijdens een wandeling in de warmte helemaal: voldoende drinken! Neem regelmatig een slok en drink al voordat je dorst hebt.

6. Neem op tijd rust

Wandel rustig en neem op tijd een pauze in de schaduw. Luister goed naar je lichaam. Heb je het warm? Een natte doek in je nek kan voor verkoeling zorgen.

7. Draag dunne naadloze sokken

Met warm weer is de kans op warme voeten en blaren een stuk groter. Draag comfortabele dunne en bij voorkeur naadloze sokken zodat je voeten zo koel mogelijk blijven en de kans op het ontwikkelen van blaren kleiner is.

8. Pas op voor insecten

Helaas kun je tijdens je wandeling ook insecten tegenkomen: muggen, mieren, vlooien, wespen, steekvliegen en dazen. Deze insecten veroorzaken allemaal jeukende en soms pijnlijke bulten. Koelen kan helpen. Ben je overgevoelig voor insectenbeten? Bel direct je huisarts als je in je mond, tong of keel gestoken bent, bij benauwdheidsklachten en als je huiduitslag krijgt op andere plaatsen dan waar je gestoken bent.

Auteur