Wat is goed voor u?
Het is prachtig, die alsmaar ronder wordende buik waarin uw kind groeit. Maar hoe voorkomt u dat u te veel vet en te veel vocht opslaat? En hoe krijgt u na de zwangerschap uw oude figuur weer terug? Diëtiste Lenny Versteegden geeft raad.
De extra kilo's die u tijdens uw zwangerschap aankomt, zijn niet alleen van de baby en van het extra vet dat u opslaat. Maar ook van het vruchtwater, de placenta en vliezen, het extra bloed van uzelf, de groei van melkklieren in uw borsten, de baarmoeder en het vasthouden van vocht. In totaal is ongeveer 15 procent van het gewicht dat u aankomt extra vet. Uiteraard slaat u ook nog eens extra vet op als u te veel snackt.
Vette vis
Vette vis daarentegen is wel goed. Als u dit eet tijdens de zwangerschap, krijgt u een kind met een betere motorische ontwikkeling. Zo blijkt uit onderzoek. Aangeraden wordt twee keer per week vette vis te eten, zoals haring, makreel en paling.
Smaak en reuk
Uw smaak en reuk veranderen vaak als u zwanger bent. U kunt ineens trek krijgen in dingen die u vroeger niet lustte of nooit at. Een verklaring hiervoor is er niet, meestal verdwijnen deze voor- en afkeuren weer na de bevalling.
IJzerrijke voeding
Veel zwangere vrouwen hebben last van bloedarmoede. Dit merkt u doordat u moe bent en bleek ziet. Om dit te voorkomen kunt u ervoor zorgen dat u genoeg ijzerrijke voeding eet. IJzer is te vinden in vlees, groenten, noten, appelstroop en roggebrood. Om te zorgen dat het ijzer uit deze producten nog beter in het lichaam opgenomen wordt, kunt u ze samenvoegen met producten die rijk zijn aan vitamine C, zoals groente, (citrus)fruit en aardappelen.
Zout
Veel vrouwen hebben aan het eind van hun zwangerschap last van dikke enkels. Dit komt doordat uw lichaam meer vocht vasthoudt. Om dit te voorkomen of te verminderen, is bewegen goed. Beperk het gebruik van zout in uw voeding.[PAGEBREAK]Zout heeft namelijk een vochtvasthoudende werking en dit heeft u nu juist niet nodig. Nog een bijkomend voordeel van het minderen met zout, is dat het een gunstige invloed op uw bloeddruk heeft. Want die gaat normaal gesproken tijdens uw zwangerschap omhoog.
Niet lijnen
Tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding is het verstandig niet te lijnen. Door vetverbranding komen allerlei afvalstoffen vrij. Deze afvalstoffen komen via uw bloed en borstvoeding bij uw kind terecht en dat is niet goed.
Afvallen na uw zwangerschap
U wilt na de bevalling het liefst zo snel mogelijk weer uw lichaamsgewicht van voor uw zwangerschap terug. Toch is het verstandig niet meteen streng te gaan lijnen. Als u gezond blijft eten en meer gaat bewegen, zullen deze extra kilo’s er vanzelf af gaan. Onthoud wel dat u gemiddeld negen maanden nodig heeft om weer fit en lekker in uw lijf te zitten!
Geeft u borstvoeding dan is maximaal 0,5 kilogram per week toegestaan, maar val liever minder snel af. Geeft u geen borstvoeding, dan kunt u direct beginnen met afvallen.
Buikspieren
Door alleen op uw voeding te letten, krijgt u uw oude figuur niet terug. Beweeg en sport om uw lichaam weer strak te krijgen. Doe in het begin wel rustig aan met uw buikspieren. Door de zwangerschap zijn uw buikspieren uitgerekt en deze hebben even de tijd nodig om weer te krimpen. Af en toe uw buikspieren aanspannen als u zit of ligt, is voldoende.