Zo maak je de Hollandse stamppot lekker vega

Extra groenten, noten of vleesvervangers

Getty Images

Volgens de Gezondheidsraad moeten we vaker plantaardig eten. Maar een boerenkoolstamppot is wel erg lekker met spekjes, rookworst en jus. Isabel Boerdam, bekend van de website ‘De Hippe Vegetariër’, geeft tips voor een smakelijke Hollandse stamppot zonder vlees.

Tip 1: Voeg andere groenten toe

Boerdam: ‘Mensen denken vaak heel beperkt als het om groenten in stamppotten gaat. Ze roeren alleen andijvie door de stamppot, of rode kool. Zonde, want er zijn nog veel meer groenten die heel lekker zijn in een stamppot. Neem een handje kerstomaatjes, rucola, knolselderij, verse doperwten of zwarte bonen en roer die door je stamppot. Niet alleen de groenten, ook met de aardappel kun je variëren. Kies bijvoorbeeld eens voor zoete aardappel of knolselderij, in plaats van gewone aardappel.’

Tip 2: Nootjes in plaats van spekjes

‘In plaats van knapperige spekjes over de stamppot kun je ook een handje geroosterde pitten, zaden of gehakte noten eroverheen doen. Wat heel lekker is: zongedroogde tomaten in reepjes snijden en als spekjes door de stamppot roeren. Verse kruiden (bieslook, peterselie, selderie) staan heel mooi en fris in een Hollands gerecht.’

Tip 3: Kies je vleesvervanger

‘Toch liever spekjes? Je kunt vegetarische spekjes proberen, zoals die van De Vegetarische Slager of die van GoodBite. De laatste jaren is er een enorm aanbod bijgekomen aan smaakvolle vleesvervangers. Voor mijn website De Hippe Vegetariër probeer ik ze uit. Ik ben zelf erg fan van de vegetarische balletjes van Garden Gourmet (de nieuwe merknaam van Tivall). Maar ook de kipstukjes van dit merk of die van Vivera zijn heerlijk. Mensen die van vis houden kunnen de vegetarische visburger van SoFine proberen. Als je een worst zoekt, dan zou ik kiezen voor een vegetarische braadworst in plaats van een vegetarische rookworst. Die zijn vaak minder vet en hebben een lekkerdere bite, vind ik. Maar het is maar net waar je van houdt. De vleesvervangers zijn in ieder geval het proberen waard!’

Tip 4: Jus zelf maken

‘Ook zonder vlees kun je een kuiltje jus bij de stamppot serveren. Bak een vleesvervanger bijvoorbeeld met een extra klont boter en maak zo je eigen jus. Alternatief is een scheut kokosyoghurt door de stamppot, dat geeft een licht zoete smaak. Gewone yoghurt met wat munt is weer wat frisser. Een lepel humus door de stamppot is heerlijk. De vegetarische gehaktbal van GoodBite tot slot heeft al een kant-en-klare jus in de verpakking.’

De Hippe Vegetariër

Isabel Boerdam is bekend van de website De Hippe Vegetariër. Daar deelt zij recepten, bezoekt restaurants en test vleesvervangers.

Auteur