'Ik kamp al een tijdje met ondergewicht. Ik zou er maar wat graag die kilo's aankrijgen tot een gezonde Body Mass Index (BMI). Heeft u een idee met wat voor hoeveelheid ik mijn dagelijkse inname het beste kan verhogen? En heeft u misschien wat tips wat voor producten het beste zijn te gebruiken daarvoor?'
Mayra
Patricia Schutte, voedingsdeskundige
Of je gewicht daalt of stijgt hangt af van of je energie in balans is. Krijg je met eten en drinken meer energie (calorieën) binnen dan je verbrandt door de dag heen, dan word je op den duur zwaarder. Andersom geldt het ook: je valt af als je langere tijd meer energie verbrand dan de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt met eten en drinken.
Geen slagroomkuur
Om aan te komen zal je enige tijd meer energie moeten binnenkrijgen dan je verbrandt. Dat betekent niet dat je nu onbeperkt naar snacks en snoep kunt grijpen om op gewicht te komen. Ook voor magere mensen zijn maaltijden met bijvoorbeeld veel verzadigd vet ongezond. Een zogenoemde ‘slagroomkuur’ raden we daarom af.
Meer tussendoor, maar dan wel verantwoord
Op gewicht komen is een kwestie van geduld hebben. Eén kilo erbij in drie tot vier weken is al een goed resultaat. Het beste om aan te komen is vaak en voldoende eten, dus ook vaker iets tussen de hoofdmaaltijden door. Ter inspiratie een paar suggesties voor tussendoortjes die naast calorieën ook vitamines en mineralen leveren:
- Een cracker, toastje of knäckebröd, belegd 30+-kaas met tomaat of augurk, met vis (mag ook uit blik), plakjes avocado
- Een banaan
- Een krentenbol
- Een tosti met 30+-kaas, ham en plakjes ananas of appel
- Handje ongezouten noten
- Soep met stukjes kip of soepballetjes, groente en vermicelli, met volkoren stokbrood
Meer eetlust
Het is belangrijk om 'trek' te hebben. Hieronder vind je drie tips om je eetlust te bevorderen, zodat je meer kunt eten.
- Eet niet te vet. Te vet eten remt de eetlust, terwijl het juist de bedoeling is vaak iets te eten.
- Friszure gerechten stimuleren vaak de eetlust, zoals een glas vruchtensap of tomatensap of een paar partjes fruit. Ook een kop bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen.
- Zorg voor een goede voorraad boodschappen in huis. Zo is er altijd iets te eten, ook voor tussendoor.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.