Vis eten voor beginners

Hoe kun je vis leren eten?

Getty Images

De Gezondheidsraad adviseert om eens per week een vettere vissoort te eten. Vis levert namelijk veel waardevolle vitaminen, mineralen, eiwitten en vetzuren. Hoe krijg je vishaters toch aan de vis?

Vis is snel, gezond en gemakkelijk. Je kunt het bakken, pocheren, grillen, frituren of er een smakelijke ovenschotel van maken. Beetje sla en een glaasje wijn erbij en klaar! Toch zijn er opvallend veel mensen die geen vis eten. Ze houden niet van de smaak, worstelen met graten en verafschuwen de geur.[ITEMADVERTORIAL]

En toch is de ene vis de andere niet, en dus ook de ene vissmaak de andere niet. Vis is er namelijk in allerlei soorten. Je hebt magere vis en vette vis. En die laatste is weer extra gezond juist door het soort vet dat erin zit: de omega-visvetten DHA en EPA. Deze gezonde, onverzadigde vetten beschermen tegen hart- en vaatziekten en zijn gunstig voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat omega-3-vetten de kans op dementie en andere hersenaandoeningen verkleinen. Bovendien heeft vis een gunstige invloed op het cholesterol.

Niet alleen maar vet

Naast deze goede vetten levert vis veel andere waardevolle voedingsstoffen. Denk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Er zit bijvoorbeeld volop vitamine A, D en B12 in vis; die laatste vooral in de vette variant. Vette vis is bijvoorbeeld haring, makreel, paling, sprot en zalm.  Vitamine A is belangrijk voor de ogen, de huid en de weerstand, vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel en vitamine D speelt een belangrijke rol bij het functioneren van de hersenen, zorgt voor stevige botten en tanden en kan zelfs de kans op depressie verminderen.

Naast bovengenoemde vitamines is vis ook een goede bron van mineralen. Denk aan selenium voor de schilklier, groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel, jodium voor een goede schildklierwerking en zink voor een goede weerstand.

Smaak is aangeleerd

Alle fijne ingrediënten ten spijt, er zijn dus talloze mensen die niet van vis houden. Toch kun je het leren eten; smaak is namelijk een aangeleerd iets. Als een kind al vroeg wordt gestimuleerd om verschillende dingen te eten, zal hij zijn of haar smaak verder ontwikkelen. Naarmate je ouder wordt, is het moeilijker nieuwe dingen te leren eten. Maar het is niet onmogelijk. Vaak is de afkeer van bepaalde voedingsmiddelen meer psychisch dan lichamelijk. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat onze smaak om de zeven jaar verandert. Het kan dus zeker geen kwaad om eens in de zoveel tijd weer eens een visje te proeven.

Wil je echt vis leren eten, zorg dan dat je begint met de beste vis. Vers dus. Maar ben je nog niet toe aan hele moten verse vis, begin dan simpel met hapklare brokjes die niet in een oogopslag als vis te herkennen zijn, zoals vissticks en kibbeling. Ook gepaneerde, gefrituurde filets van schol of kabeljauw – beter bekend als lekkerbekjes – zijn een aanrader voor de beginnende viseter. Daarna is het een kwestie van proberen. Wil je vis met een redelijk neutrale smaak, ga dan verder met bijvoorbeeld tarbot, schol of tong. En eet het met dingen die je  wel lekker vindt, zodat je aan de smaak kunt wennen.

Vlezig

Veel van de bovengenoemde vissen hebben een 'vlokkerige' structuur. En dat is iets waar vleeseters maar moeilijk aan kunnen wennen. Staat de structuur je tegen, dan kun je beter beginnen met een vlezige vis. Tonijn bijvoorbeeld is echt een zwemmende biefstuk. Als je een tonijnsteak bakt of grilt, lijkt de structuur meer op vlees dan die van de meeste vissen. Ook deze steak mag van binnen best een beetje rosé zijn. Tonijn is echter wel een omstreden vis. In het verleden zwaar overbevist en dus duur. Bovendien zwemt tonijn vaak met dolfijnen, die als onbedoelde bijvangst eindigen. Check dus eerst de viswijzer voor de duurzaamste variant.  Overigens heeft ook zalm heeft een steviger – biefstukachtig – vlees dan de meeste witvissen.

Manier van bereiden

De manier van bereiden heeft veel invloed op de smaak van vis. Gebakken vis en gegrilde vis smaken vaak wat sterker dan gepocheerde of gestoomde vis. Het kan dus best dat je vis op een andere manier klaargemaakt wél lekker vindt.

Kruiden

Ook met kruiden kun je de smaak van vis beinvloeden. Zout versterkt de zilte smaak van de zee. Bestrooi de vis voor het bereiden met zout en laat dit even intrekken. Hierdoor wordt het vocht uit het visvlees onttrokken en komt de echte vissmaak beter tot zijn recht. Ook citroen helpt de smaak te verhogen. Als je visfilets voor het bereiden inwrijft of besprenkelt met wat citroensap, wordt het visvlees steviger. En dat maakt het bereiden makkelijker. Peper en andere specerijen als paprikapoeder, chilipoeder, en kerriepoeder voeg je tijdens het bereiden toe. Verse kruiden meestal pas op het laatste moment. Verse zalm en tonijn worden steeds vaker rauw gegeten. Een pittige saus met sojasaus of Thaise vissaus en rode peper smaakt daar heerlijk bij en verhoogt ook de smaak van de vis zelf.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Nederlands Visbureau
  • Visgilde