Supergezond met supervoedsel

Vis, bosbessen en prei

Getty Images

Sommige voedingsmiddelen bevatten unieke voedingsstoffen, veel verschillende voedingsstoffen of een grote hoeveelheid van bepaalde voedingsstoffen. Daarom krijgen ze het stempel 'supervoedsel'.

Een onderzoek, gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association, toonde aan dat een dieet dat rijk is aan soja (en ook aan haver, gerst en amandelen) het cholesterol kan verlagen dankzij de plantensterolen die je ermee binnenkrijgt.Tofu en tempé zijn gemaakt van soja, net als sojamelk en sommige vleesvervangers.

Fyto-oestrogeen

Als er in de familie borstkanker voorkomt, is het eten van veel soja niet aan te raden, want soja bevat ook fyto-oestrogeen. Dit plantaardige oestrogeen kan, net als menselijk oestrogeen, borstkanker bevorderen. Maar fyto-oestrogeen heeft ook een positieve kant: het helpt overgangsverschijnselen (zoals opvliegers) verminderen.

Spirulina: meer energie

Hoewel je spirulina niet bij de groenteboer, slager, visboer of bakker vindt, kan dit voedingsmiddel toch beslist niet ontbreken in het rijtje supervoedsel. Het spiraalvormige algje is namelijk zo enorm rijk aan voedingsstoffen dat het wekenlang alle andere voeding zou kunnen vervangen zonder dat je tekorten op zou lopen. De alg is de rijkste natuurlijke bron van vitaminen, mineralen en plantaardige eiwitten ter wereld.

In het kort: spirulina ontgift, beschermt tegen vrije radicalen, voorkomt tekorten aan belangrijke voedingsstoffen, levert essentiële aminozuren voor de opbouw van eiwitten, geeft meer energie, ondersteunt de afweer, is goed voor de weefsels, en helpt aderverkalking voorkomen.

Bosbessen tegen vroegtijdige veroudering

Ze zitten propvol antioxidanten en flavonoïden. Daarom is een dagelijkse portie bosbessen onontbeerlijk voor wie veroudering wil vertragen en ziektes wil voorkomen. Antioxidanten maken immers vrije radicalen onschadelijk, ofwel de moleculen die ontstaan tijdens de stofwisselingsprocessen in ons lichaam en die cellen en celstructuren beschadigen en vernietigen.

De stoffen die de bes zijn blauwe kleur geven (anthocyanen), zijn ook nog goed voor hart en bloedvaten: ze bevorderen de doorbloeding van het hart, en, zo bleek uit een Amerikaanse studie, verminderen de kalkophoping in bloedvaten. Daarnaast zou de kleurstof een positief effect hebben op de hersenen, waardoor ze sneller gaan reageren en preciezer werken.

Verder bevorderen bosbessen de collageenproductie (stevige huid!) en werken ze tegen nachtblindheid. Hoe donkerder de bosbessen van kleur zijn, hoe meer antioxidanten ze bevatten. Dat geldt trouwens voor de meeste groenten en fruit: hoe meer kleur, hoe meer antioxidanten. Je kunt bosbessen vers eten, maar ook ingevroren bessen gebruiken.

Vette vis voor geheugen en hart

De meervoudig onverzadigde vetzuren met de naam omega 3 kunnen waarschijnlijk helpen het geheugen in conditie te houden. Ook zijn er aanwijzingen dat ze depressie tegengaan. Maar het bekendst zijn deze vetten vanwege hun gunstige effect op hart en bloedvaten. Omega-3-vetzuren zorgen, in tegenstelling tot omega 6, niet voor een daling van het cholesterolgehalte. Maar ze verkleinen de kans op hart- en vaataandoeningen door de bloeddoorstroming te bevorderen en de werking van hart en bloedvaten te verbeteren.

Omega-3-vetzuren komen vooral voor in vette vis zoals zalm, haring, sardines en makreel. Drie keer per week zo’n visje verorberen helpt dus hart en bloedvaten gezond te houden, ook al omdat je daardoor minder verzadigde vetten uit vlees binnenkrijgt!

Voor vegetariërs: omega 3-vetten komen ook voor in eieren, lijnzaad en walnoten. Deze voedingsmiddelen bevatten daarnaast enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die het cholesterolgehalte kunnen verlagen.

Stevige botten dankzij pruimen

Dat gedroogde pruimen heel veel vezels bevatten, en dus goed zijn voor de stoelgang en het cholesterol, is wel bekend. Maar gedroogde pruimen blijken ook heftige pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel en insulineniveaus te voorkomen, én ze zijn rijk aan antioxidanten en zink, het mineraal dat helpt de bloeddruk te reguleren.

Dat is allemaal goed nieuws, maar het beste nieuws is wel dat gedroogde pruimen na de menopauze helpen om de botten van vrouwen stevig te houden en dus botbreuken te voorkomen. Het sporenelement borium in de gedroogde vrucht bevordert namelijk het metabolisme van mineralen, optimaliseert het oestrogeenniveau en verbetert de calciumopname.

Ontgiften met prei

De ui-achtigen (knoflook, uien, prei en bieslook) bevatten speciale flavonoïden die de productie van gluthation bevorderen. Dit gluthation is een bijzonder krachtige antioxidant, die vooral de lever helpt het lichaam van giftige en kankerverwekkende stoffen te ontdoen.

Aan de uienfamilie worden nog meer gunstige eigenschappen toegeschreven. Zo wordt van knoflook beweerd dat het het slechte cholesterol en de bloeddruk helpt verlagen, het risico op aderverkalking, op bloedpropjes en op maagkanker vermindert, de afweer ondersteunt, en virussen en bacteriën doodt. Dat is pas supervoedsel! Voor een optimaal effect moet je de uien en knoflook wel rauw eten.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine