Experts aan het woord
Mijn kind is op kamers en eet alleen maar brood en zorgt niet goed voor zichzelf. Kan het kwaad om alleen maar brood te eten? Kan ik er iets aan doen en zo ja, wat dan? Moet ik mijn eigenlijk al zelfstandige kind vertellen dat hij beter voor zichzelf moet zorgen of zeg ik beter niets?
Voedingsdeskundige Freya Zuidervaart: "Geef af en toe een gezonde maaltijd mee."
"Natuurlijk is de 'Schijf van Vijf' de basis van wat goede voeding is. Je kunt jongeren wel zeggen hoe het moet, maar de praktijk wijst uit dat veel jongeren, zeker het eerste half jaar dat ze op kamers wonen, alleen maar eten wat ze lekker of gemakkelijk vinden. Daarbij letten ze niet op vitamines en mineralen."
"De tendens is wel dat het ook de jongeren steeds duidelijker wordt dat goed en gezond eten van belang is om een goede gezondheid te behouden. Het is van invloed op je prestaties, op je energie en concentratie. Eet maar eens een week heel ongezond, en daarna een week heel gezond en kijk naar het verschil in je gestel."
"Of je nu per se warm moet eten om gezond te eten, kan ik niet direct zeggen. Als je maar gevarieerd eet, dan krijg je ook met 'koud' eten wel voldoende voedingsstoffen binnen. Een plakje kipfilet op een volkorenboterham is prima. Maar ook hier geldt: afwisseling moet, en heel veel groenten kun je rauw eten."
"Wat je wel mist, zijn de vitamines en mineralen die in groenten zitten die je gekookt moet eten, zoals sperziebonen. Probeer dus niet te lang alleen maar koud te eten. Dat is niet met een vitaminepilletje op te lossen, want in een vitaminepil zitten niet alle stoffen die in groenten en fruit wel zitten. Een tomaat bevat bijvoorbeeld lypoceen, dat zit niet in een pilletje. Bekend is dat deze antioxidant waarschijnlijk tegen prostaatkanker beschermt."
"Maar iets is in ieder geval beter dan niets. Eet je te weinig vitamines, dan kan een pilletje dat een beetje aanvullen. Maar zeg nou zelf, het is toch veel lekkerder om in een appel te bijten, dan een pil te slikken."
"Maak je je zorgen om het voedingspatroon van je kind, kook dan een paar keer per week extra, vries het in en geef het mee. Je kind hoeft dat alleen maar op te warmen en zo weet je dat hij of zij in ieder geval geregeld wel een gezonde warme maaltijd eet."
www.valtaf.nl
Huisarts Erik Pley: "Vertrouw erop dat het wel goed komt."
"Kijk eerst eens of je kind echt zo slecht voor zichzelf zorgt of zo slecht eet als je denkt. Misschien wordt er wel beter gegeten dan je denkt. Als ouder ben je bezorgd en zie je meestal alleen maar de dingen die niet goed zijn. Maar wat zit er op dat brood? Een tomaatje of een plakje ham is echt zo slecht niet."
"In de praktijk zien we eigenlijk zelden dat dit voedingspatroon bij jongeren tot problemen leidt. Een eenzijdig eetpatroon is veel schadelijker bij bejaarden. Dat is mogelijk te verklaren doordat zij de weinige voedingsstoffen die in de darm worden aangeboden, ook nog eens slechter opnemen dan jonge gezonde mensen. Alleen als het voedingspatroon heel lang, of heel ernstig, eenzijdig is, zou het kunnen leiden tot problemen."
"Gebrek aan vitamine C (scheurbuik) is een van de bekendste gevolgen. Maar nogmaals, bij jongeren heb ik het in de praktijk nog nooit meegemaakt, en er ook nog nooit over gehoord van collega's. De meeste jongeren eten echt geregeld een tomaat of sinaasappeltje en dat is voor hen weer genoeg."
"Gedrag is moeilijk te veranderen, dus stop geen energie in zaken waar je geen invloed op hebt. Of houdt de inbreng praktisch: geef een extra maaltijd mee, laat ze een keer bij je thuis eten. Ik maak me als huisarts niet zo snel zorgen over dit soort situaties. Vertrouw erop dat het wel goed komt."
"Ik vind psychische hygiëne, een kind dat goed en zelfstandig in het leven staat, belangrijker dan fysieke hygiëne, een schone kamer of door de ouders gewenst eetpatroon. Kinderen die zichzelf echt verwaarlozen, hebben veel eerder een psychologisch probleem."
Tischa Neve, kinderpsycholoog en speltherapeut: "Je bereikt heel veel met humor."
"Kinderen zelfstandig maken, begint al op veel jongere leeftijd dan het moment waarop ze het huis uit gaan. Als je kinderen al vroeg allerlei dingen leert, is de overgang veel minder groot. Simpel gezegd: laat ze helpen met koken, leer ze de basisvaardigheden, laat ze hun eigen brood smeren. En zijn ze eenmaal uit huis, realiseer je als ouders dan dat ze het allemaal wel zullen overleven. Ook al heb je ze van alles bijgebracht, het is niet meer dan logisch dat ze zich van je losmaken."
"Als de basis goed is, dan loopt het wel los. Het is meer je eigen beleving dat je denkt dat het niet goed gaat. En hoe meer druk je op de ketel zet, hoe sterker ze zich zullen afzetten. Laat het wat meer los, stop met moederen. Natuurlijk moet je ingrijpen als dingen echt fout gaan, maar dat zie je als ouder echt wel. Daarom is het ook zo belangrijk om in contact te blijven met je kind. Blijf betrokken en toon interesse. Spreek ze aan op hun eigen verantwoordelijk en vertrouw erop dat ze die echt wel hebben."
"Voer gesprekken vanuit je eigen bezorgdheid als ouder, maar probeer - ook al is het moeilijk - om niet te belerend te zijn. Met humor en vindingrijkheid kom je een heel eind. Een grapje maken over hun eetpatroon en hen dan een mandje met lekkere en gezonde dingen meegeven, werkt veel beter dan steeds maar vragen of ze wel goed eten. Contact houden dus, en ook daar kun je vindingrijk in zijn."
"Jonge mensen die net op zichzelf wonen, hebben vaak helemaal geen zin in ellenlange gesprekken met hun ouders. Vaak laten ze veel meer los via msn, sms of e-mail, omdat ze daar niet geconfronteerd worden met emoties. Prima. De mogelijkheden zijn er, maak er gebruik van. En ja, natuurlijk moet je als ouder ingrijpen als het echt helemaal dreigt mis te gaan. Daarom is dat contact houden zo belangrijk, dan merk je dat als ouder echt wel."
www.grootenklein.nl, www.opvoeden.logo.nl