Nederlander ruziet over houdbaarheidsdatum

Getty Images

Bijna iedereen let bij het kopen van een product op de houdbaarheidsdatum, maar thuis zorgt diezelfde houdbaarheidsdatum vaak voor discussie en twijfel. Dat blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum onder ruim 1000 Nederlanders.

Meer dan de helft van de Nederlanders (51 procent) twijfelt soms of een geopend product uit de koelkast nog veilig te eten is. En 41 procent heeft hier wel eens een discussie over met een familielid of huisgenoot: gooi je iets weg als het de houdbaarheidsdatum heeft bereikt of gebruik je je zintuigen?

​Geopende verpakking
Sommige producten roepen meer op tot twijfel dan andere. Vooral bij geopende verpakkingen waren respondenten onzeker of ze het product nog konden gebruiken. Bij geopende verpakkingen biedt de houdbaarheidsdatum op de verpakking geen houvast meer, de datum geldt alleen voor gesloten verpakkingen.

​Risico's
Een groot deel van de Nederlanders is niet op de hoogte van het risico van het eten van bederfelijke producten die over de datum zijn. Meer dan een derde van de respondenten denkt onterecht dat een dicht pak gehakt of kipfilet nog best na de datum gegeten kan worden. Producten die bederfelijk zijn (zoals verse vis en vers vlees), kun je niet meer eten na de datum op de verpakking.

Nog wel veilig
Terwijl er bij vlees soms te veel risico wordt genomen, worden andere producten waarschijnlijk sneller weggegooid dan nodig, terwijl ze eigenlijk nog veilig te eten zijn.

44 procent van de mensen denkt dat een ongeopend pak vruchtensap na de houdbaarheidsdatum niet meer veilig gedronken kan worden. Toch is vruchtensap na de houdbaarheidsdatum vaak nog veilig te drinken omdat het verhit is geweest. Als het er nog goed uitziet, ruikt en smaakt, dan is het nog veilig. Na openen is het nog drie dagen houdbaar in de koelkast.

Bron 
  • Voedingscentrum