Mogen kinderen eten waarin alcohol zit?

Getty Images

Is alcohol uit wijn of port slecht voor (jonge) kinderen als het verwerkt is in een verhit gerecht? En mocht er een te verwaarlozen percentage alcohol in het gerecht blijven zitten, is dit dan schadelijk voor kinderen?

Mark

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Warme gerechten, bereid met alcohol, bevatten nog steeds alcohol. Hoewel het alcoholpercentage flink gedaald kan zijn, zijn zulke gerechten uit voorzorg ongeschikt voor (jonge) kinderen.  Bij het meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is meer dan 90 procent van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft meer alcohol achter: circa 40 procent na 15 minuten verhitten.

Flamberen

Na flamberen blijft circa 75 procent van de alcohol aanwezig in het gerecht. Flamberen is het in brand steken van een van te voren verwarmde sterk alcoholische drank, die over een bereid gerecht wordt gegoten.

Koelkast

Bij bewaren in de koelkast of bij kamertemperatuur van gerechten of sauzen waarin alcohol is verwerkt, kan het alcoholgehalte met circa 10 tot 20 procent afnemen. Voor koude gerechten zoals tiramisu geldt vanzelfsprekend dat ze niet geschikt zijn voor kinderen als er likeur (en rauw ei) aan is toegevoegd.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.