Ik heb dinsdag een ovenschotel gemaakt met kip en mozzarella. Gisteren heb ik toch bedacht dat ik wat anders wilde weten. Kan ik die ovenschotel nu nog invriezen voor later gebruik of moet ik deze weggooien?
Lonneke
Patricia Schutte, voedingsdeskundige
Weggooien is natuurlijk zonde. Alsnog invriezen kan als de ovenschotel niet langer dan 2 dagen bij 4 graden Celsius afgedekt in de koelkast heeft gestaan. Stel de temperatuur van de vriezer in op ten minste -18 graden Celsius. Gebruik een bakje met deksel of huishoudfolie. Zo geef je bacteriën geen kans. Zet als geheugensteuntje de datum op het bakje met kliekjes voordat het de vriezer in gaat.
Ontdooien
Laat de ovenschotel voor gebruik ontdooien in de koelkast en verhit deze daarna door en door. Gebruik je hiervoor de magnetron, dan kun je de ovenschotel het beste tussendoor even omroeren om de warmte gelijk te verdelen.
Hier lees je meer over het bewaren van eten.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.