Leverschade bij Ashwagandha: dit moet je erover weten

Bijwerkingencentrum Lareb: 'Pas op met kruidenmiddelen'

ashwagandha
Getty Images

Veel mensen gebruiken tegenwoordig gezondheidsproducten, zoals kruidenmiddelen, om hun gezondheid te verbeteren. Vaak denken ze dat deze producten onschuldig zijn en geen bijwerkingen kunnen veroorzaken. Oftewel: 'baat het niet, dan schaadt het niet'. Maar kruidenmiddelen kunnen zelfs ernstige bijwerkingen hebben. Bijwerkingencentrum Lareb ontving vier meldingen van leverschade bij producten met Ashwagandha.

Ashwagandha (Withania somnifera) of Indiase Ginseng is een kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde in India. Het kruid zou de slaap verbeteren en gunstige effecten hebben op lichamelijke en mentale stress. Ashwagandha is geen geregistreerd geneesmiddel, en is zonder recept te koop als gezondheidsproduct in Nederland.

Lees ook: RIVM waarschuwt voor voedingssupplementen met levensgevaarlijke kruiden

Hoe vaak komt leverschade bij Ashwagandha voor?

Leverschade bij producten met Ashwagandha lijkt zeldzaam te zijn. Enkele onderzoeken beschrijven gevallen van leverschade bij het gebruik van producten met Ashwagandha. Ook ontving Bijwerkingencentrum Lareb vier meldingen van leverschade bij producten met dit kruid. De leverschade trad na vijf tot tien maanden op in de meldingen.

Heeft Ashwagandha nog meer bijwerkingen?

De veiligheid van Ashwagandha is nog niet goed onderzocht. Daardoor is ook niet veel bekend over de bijwerkingen van het kruidenmiddel. Wel zijn slaperigheid, diarree en buikpijn bekende bijwerkingen van Ashwagandha.

Pas op met gezondheidsproducten

Gezondheidsproducten worden over het algemeen als veilig gezien. Vooral bij kruidenmiddelen kunnen meerdere kruiden in het product zitten. Soms kunnen deze kruiden verwisseld zijn of kunnen er kruiden in het product zitten die niet op het etiket staan. Verder kan er ook sprake zijn van verontreiniging. Daarom is het niet altijd uit te sluiten dat de leverschade in de meldingen door iets anders in het gezondheidsproduct veroorzaakt is.

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.

Lees ook: Adaptogenen: heb je die nodig?