Is kokosolie gezond?

Getty Images

Ik heb laatst kokosolie gekocht en gebruikte die ook dagelijks. Nu kwam ik erachter dat kokosolie een verzadigd vet is. Ik dacht dat alle plantaardige olie bestond uit het gunstige onverzadigde vet. Ik ben maar gestopt met de kokosolie. Hoe zit het nou precies? En hoe weet ik welke olie verzadigd is en welke niet?

Christine

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Het is niet zo dat alle plantaardige vetten automatisch onverzadigd zijn. Zo bevat kokosolie het meeste verzadigde vet van alle vetsoorten en heeft daardoor een ongunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Daarom kun je kokosvet beter niet te vaak eten.

Onvoldoende bewijs

Je leest op internet veel over positieve effecten, en ook dat kokos een vorm van verzadigd vet zou bevatten die juist gezond is. Maar dit is onvoldoende bewezen. De Europese Voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) heeft daarom geen enkele gezondheidsclaim over kokosvet goedgekeurd. Het Voedingscentrum raadt daarom aan om kokosolie of –vet alleen bij uitzondering te gebruiken. En dat geldt ook voor de vrucht en de kokosmelk.

Hoe herken je onverzadigd vet dan? Zowel in plantaardige als dierlijke producten kunnen deze gunstige vetten voorkomen. Wel bevatten plantaardige producten (zoals oliën) relatief meer onverzadigd vet dan dierlijke producten, zoals zuivel en vlees. Vet dat zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur bevat relatief veel onverzadigd vet, vooral meervoudig onverzadigd. Denk aan vloeibare bak- en braadproducten en margarine in een kuipje.

Hart- en vaatziekten

Het is onmogelijk om géén verzadigd vet binnen te krijgen. Maar wie minder vette varianten kiest bij zuivel, vlees en vleeswaren en niet te veel chocolade, koek, gebak, snacks en zoutjes eet, krijgt niet te veel binnen. Ruil je 5 procent van de calorieën uit verzadigd vet om voor calorieën uit onverzadigd vet, dan vermindert dat de kans op hart- en vaatziekten met ongeveer 20 procent. Vervangen door koolhydraten heeft geen effect, of mogelijk zelfs een ongunstig effect op het risico van hart- en vaatziekten.

Liever kiezen voor producten met minder verzadigd vet? Vergelijk producten dan met behulp van het etiket. Of zoek het product op in de caloriechecker van het Voedingscentrum.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.