Hoe gezond is pasta?

Over spaghetti, spirelli en penne

Getty Images

Pasta is al lang niet meer het voorrecht van de Italianen, maar neemt steeds meer plaats in onze Nederlandse keukens in. Gemakkelijk en snel klaar, goedkoop, eenvoudig en toch gezond: je zou voor minder overstag gaan.

Hoe lang de Italiaanse pasta al bestaat is niet bekend. Feit is dat pasta door de eeuwen heen alleen maar aan populariteit heeft gewonnen en tegenwoordig over de hele wereld wordt gegeten. Doordat er zo veel export is, moet Italië zelfs tarwe invoeren om aan de pastavraag te kunnen voldoen.

Voedingswaarde?

Pasta wordt gemaakt met een deeg van bloem, water en eventueel eieren. Een groot deel van de voedingswaarde wordt dus bepaald door de gekozen bloem. Traditioneel wordt harde tarmebloem gebruikt, de zogenaamde semolina, maar er kunnen ook andere granen gebruikt worden.

Andere granen leveren vaak een meer plakkerige pasta, maar hebben dan weer als voordeel dat ze geen gluten bevatten. Daardoor zijn ze een handig alternatief voor mensen met coeliakie, een allergie voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in rogge, tarwe, haver en gerst.

Er bestaan ook meergranenpasta's en volkorenpasta's. Deze laatste zijn de meest voedzame. Volkorengranen bevatten veel zemelen en ze kunnen het risico op coronaire hartziekten, diabetes en bepaalde kankers tot 30 procent verminderen.

Het pastadeeg kan ook aangevuld worden met eieren. Deze maken het deeg elastischer, sterker en zachter, en ze verrijken de voedingswaarde ervan.

Gezond ingrediënt

Pasta bevat veel meervoudige koolhydraten (60 à 75 gram per 100 gram pasta). Die zorgen voor een trage energieopname en dus een lage bloedsuikerspiegel. Pasta is daardoor ideaal voor wie sportinspanningen moet leveren.

Bovendien bevat pasta weinig vetten en eiwitten. Voor je cholesterolgehalte hoef je ook niet te vrezen als je graag pasta eet, want pasta is vrij van cholesterol.

Volkorenpasta kan per honderd gram 32 procent van je dagelijkse behoefte aan vitamine B1 invullen, en zelfs 60 procent voor vitamine B3. Ook magnesium, fosfor en ijzer zijn goed vertegenwoordigd in pasta.

Tips voor in de keuken

Pasta lijkt een makkelijke klus, maar toch zijn er enkele trucs die je moet kennen. Niemand wil immers een plakkerige, overgare pasta op zijn bord krijgen.

  • Gebruik een grote pan met veel water. Je hebt minstens een liter nodig voor honderd gram droge pasta. Zo heeft je pasta voldoende plaats om te bewegen.
  • Goed roeren is ook belangrijk. Zo vermijd je dat de pasta gaat kleven. Bovendien wordt hij zo gelijkmatig gaar.
  • Olie toevoegen kan, maar is alleen nodig als je verse pasta kookt. Zout toevoegen moet je altijd doen.
  • Italiaanse mamma's gieten vaak ook een klein beetje van het zetmeelrijke kookwater in de saus. Zo verbetert de smaak en de structuur van de saus.
  • Pasta laten schrikken onder koud water is overigens uit den boze. Zo spoel je immers het zetmeel weg, en meteen ook de smaak. Schrikken is enkel goed als je de pasta in een koude salade wilt gebruiken.

Recepten

Kun je wel wat kookinspiratie gebruiken? Een paar ideeën voor gezonde maaltijden met pasta als basis:

 

Auteur 
Bron 
  • Bodytalk