Het diervriendelijkste eitje

Scharrel, vrije uitloop of rondeel?

Getty Images

Het schap met eieren biedt veel opties. Niet alleen bruin of wit, maar ook nog vrije uitloop, graseieren, rondeel, biologische eieren, scharrel en zelfs scharrel+. Wat is het diervriendelijkste eitje? En maakt het voor je gezondheid iets uit voor welk ei je kiest?

Niet alle kippen leggen eieren die in de bekende kartonnen doosjes belanden. Dat doen alleen rassen met een goede weerstand die veel eitjes leggen. Deze legkippen worden speciaal voor dit doeleinde gefokt. Het ene eierbedrijf is het andere niet: het type huisvesting verschilt. Sommige typen huisvesting bieden een fijnere leefomgeving voor kippen dan anderen.

Eicode

Op eierdozen zie je allerlei aanduidingen. Biologisch, vrije uitloop, rondeel, scharrel, grasei. Op de eitjes zelf staat een code die begint met 0, 1, 2 of 3. Zowel de aanduidingen als de eicode zeggen iets over de leefomstandigheden van de kippen die voor deze eieren hebben gezorgd.

0: biologisch
Code 0 staat voor biologische eieren. Deze zijn gelegd door de kippen die de meeste ruimte krijgen. Er mogen maximaal 6 kippen op een vierkante meter leven. Ze kunnen altijd naar buiten, tenzij het weer of de bodem daar te slecht voor is of een kip binnen moet blijven omdat deze ziek is. Ze zien voldoende daglicht, hun uitloopplek is beschut en ook gelden er eisen voor de zitstokken. Hun snavelpunt mag er niet afgekapt worden.

1: vrije uitloop- en graseieren
Een ei met code 1 kan een vrije uitloop- of een grasei zijn. Met welk eitje je te maken hebt, staat op de verpakking. Het verschil tussen deze kippen zit hem in het voer: hennen die graseieren leggen, eten alleen plantaardig.

Zowel gras- als vrije uitloopeieren zijn afkomstig van kippen die een zogenaamde uitloop hebben: een stukje buitenruimte waar ze een stofbad kunnen nemen en rondscharrelen. Deze ruimte is wel beperkter dan bij biologische eierproducenten. Bovendien mag bij deze kip een stukje van de snavel weggebrand of -geslepen worden. Dat doen boeren om te voorkomen dat kippen elkaar pikken, maar zonder snavelpunt kunnen ze minder goed hun voer oppikken en tussen hun veren wroeten. In het uiteinde van de snavel zitten zenuwen en tastzintuigen. Waarschijnlijk is snavelkappen pijnlijk voor de dieren.

2: scharrelei, scharrel+ en rondeel
Op scharreleieren, de scharrelvariant met een plusje en rondeeleieren staat allemaal eicode 2. Toch zijn deze eieren zeker niet even diervriendelijk.

De beste optie uit deze categorie zijn rondeeleieren. Rondeel is geen keurmerk, maar verwijst naar het type huisvesting van de kippen. Een rondeel is een systeem dat bedacht is door de Wageningen Universiteit, gebaseerd op de behoeften van kippen. Zo kunnen ze beschutting zoeken, scharrelen en in het stof badderen. Hun snavel hoeft er niet af. Volgens de Dierenbescherming hebben deze kippen net zo’n prettig leven als bio-kippen, ze krijgen alleen geen biologisch eten.    

Scharreleieren klinken misschien heel diervriendelijk, maar dat valt tegen. Deze kippen hebben de minste ruimte van alle eerdergenoemde leghennen en hebben geen buitenverblijf. Een klein deel van hun snave wordt erafgehaald of weggebrand. Er ligt wel strooisel in de schuur om in te scharrelen. De kippen die eieren met scharrel+ op het doosje leggen, hebben het wat beter. Zij zijn voorzien van een overdekte buitenruimte.

3: Kooi-eieren
Vroeger leefden veel kippen in legbatterijen, krappe kooitjes zonder zitstok en nestje. Deze zijn sinds 2012 verboden. Het alternatief dat toen is ingevoerd heet koloniehuisvesting. De hennen hebben wat meer plek dan in de legbatterijen, maar leven nog steeds in kooien.

Deze eieren hebben code 3, maar worden vrijwel niet verkocht in Nederland. Ze komen wel in allerlei producten terecht, zoals in mayonaise, koekjes en pasta. Daarnaast gaan ze naar het buitenland.

Wat zegt de kleur?

Wist je dat de kleur van de eierschaal helemaal niets zegt over het welzijn van de kip? Sommige mensen denken dat witte eitjes afkomstig zijn van legbatterijkippen. En dat bruine eieren biologisch of gezonder zijn. Dat zijn fabeltjes. Het ras bepaalt de kleur van de schaal.

In Nederland worden er vooral veel bruine en crèmekleurige eieren verkocht, omdat deze populairder zijn bij consumenten. Alleen rond Pasen is de witte variant meer in trek: een wit ei kun je immers beter verven!

De kleur van de dooier hangt af van het voer dat de kip gegeten heeft. Deze kan lichtgeel tot donkeroranje zijn.

Gezondste ei

Elk kippeneitje zit vol met ongeveer dezelfde voedingsstoffen. Veel eiwit, onverzadigd vet en wat koolhydraten. Eieren bevatten vitamine A, B2, B12 en D, ijzer, zink, fosfor, seleen en foliumzuur.

Van biologische en vrije uitloop-eieren kan meer dioxine zitten dan in de andere varianten. Deze kippen komen het meest buiten en hebben zo de kans om meer grond met dioxines op te pikken. Deze stof met kankerverwekkende eigenschappen belandt in hun eitjes. Biologische en vrije uitloop-eieren worden extra gecontroleerd op dioxines en voldoen aan de veiligheidseisen. Eet je gevarieerd, dan is het risico dat je er te veel van binnenkrijgt sowieso minimaal.

Voor je gezondheid maakt het dus niets uit welke eieren je kiest.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Milieu Centraal
  • Skal
  • Eieiei